Golden Earring - In Concert

dinsdag 10 oktober 2006 om 20:15
De Naald Naaldwijk, Grote Zaal ‘t Oog

Golden Earring
foto: Rob Verhorst

In 1961 richtten gitarist George Kooymans en bassist Rinus Gerritsen The Tornado’s op. Als blijkt dat er een Engelse groep met dezelfde naam bestaat veranderen ze de naam in The Golden Earrings, naar een hit van Peggy Lee. Dat wordt later ingekort tot Golden Earring. De eerste bladzijden uit de lange en succesvolle geschiedenis van onze nationale rocktrots zijn geschreven. Een verhaal dat onlangs werd vastgelegd in het 385 bladzijden dikke, 2,5 kilo zware Golden Earring Boek. En het einde is nog lang niet in zicht; ‘zolang de mensen het leuk vinden, gaan we door’, beloofde bassist Rinus Gerritsen bij de presentatie van het boek. Dat wordt dus spelen tot ze erbij neervallen. Golden Earring, speelt inmiddels ook alweer 12 jaar akoestisch in de Nederlands theaters, maar was voor het eerst in WestlandTheater De Naald. Barry Hay moet zich weer een beetje gevoeld hebben als destijds, waarover hij onlangs in een interview zei: ’Moest ik opeens heel zuiver gaan zingen.’ Aanvankelijk hadden we er totaal geen zin in. Goed, we hadden de akoestische plaat The Naked Truth gemaakt, maar het theater in? De Golden Earring gruwde van het idee. “Onze eerste reactie op het voorstel van de concertorganisator was ‘Zijn jullie gek geworden ofzo? Wij zijn ouwe rockers!’,” memoreert Barry Hay grinnikend. Twaalf jaar van theatertournees verder is de mening van de Golden Earring-frontman geheel veranderd. Hay (58): ,"Ons eerste theateroptreden was meteen leuk. Een zaal vol oudere, goed geklede mensen; gesoigneerde types die geen zin meer hebben om met rondvliegend bier bestrooid te worden in een stinkende feesttent. Muisstil waren ze. Die avond had iets heel sereens, iets sjieks. De sfeer was totaal anders dan in die lawaaierige en smerige sporthallen.” Toch is het ‘rock n roll-gevoel’ in zo’ n theaterzaal vol grijzende abonnementshouders meestal ook aanwezig, vindt Hay. “In zo’n doodkalme zaal krijg je weleens het gevoel dat je voor een stel wetenschappers speelt. Maar uiteindelijk krijgen wij het zooitje altijd op de stoelen, zeker als ze na de pauze een biertje op hebben.”

GE101006

Zo ook in de Naald! Tijdens dit concert kwam 35 jaar rockgeschiedenis voorbij. Hitsuccessen als Radar love, Sleepwalking, Ce Soir (Kill Me), Bombay, Long Blond Animal, When The Lady Smiles en Twilight Zone werden woord voor woord meegebruld. Maar ook nummers van het laatste album ‘Millbrook, USA’ werden gespeeld, met een gast gitarist. Het geluid en de lichtshow waren fantastisch en Barry, Cesar, George en Rinus leggen na al die jaren nog steeds veel spelvreugde aan de dag. Barry is tevens de animator van de band die de nummers met zijn eigen Haagse rock ‘n roll humor aan elkaar praat: “Toen ik destijds bij de Earring kwam zong Sjors dit nummer, eindelijk mag ik het nu doen", “Honselersdijk? Is daar ook een theater dan, het Hondseldje ofzo? Woefwoef!", “Zijn er ook glas-landbouwers in de zaal? Dat heb ik ook altijd graag willen doen… “You know we love you!”

LINKS
www.goldenearring.nl
Golden Earring op Wikipedia
Rock ’n roll op theatertoer (AD)
275+ Radar Love cover versions
Golden Earring - Back Home (Pinkpop 1970)

Reageren is niet mogelijk.