Nick Cave - live at WFT Den Haag 18-09-06

cave2006
pics Iceland 160906 - forums.nickcaveandthebadseeds.com

Aangekondigd als solo performance, maar niets was minder waar. Weliswaar geen vaste begeleidingsband The Bad Seeds, maar de besnorde Nick Cave (zang, piano, gitaar) werd luidruchtig bijgestaan door de bebaarde Warren Ellis (viool, mandoline), Martyn P. Casey (bas) en Jim Sclavunos (drum). De Australische post punk-einzelgänger Nick Cave die meer dan twee decennia geleden al furore maakte met The Birthday Party in zijn rol als als een zwartgallige rockduivel, was tijdens het 2e optreden van deze European Tour flink op dreef. Snoeiharde uitvoeringen van o.a. ‘West Country Girl’ en ‘Tupelo’ werden in 2,5 uur afgewisseld door zwaarmoedige ballads van o.a. de adembenemende albums ‘Murder Ballads’ en ‘Abattoir Blues/The Lyre Of Orpheus’. De thema’s zijn veelal liefde en dood op een cynische en geheel eigen(zinnige) wijze vertolkt. Nick Cave heeft zich stilaan bij de groten der popgeschiedenis gevoegd. En net als de door hem bewonderde Bob Dylan, Johnny Cash en Leonard Cohen heeft Cave een oeuvre opgebouwd dat even indrukwekkend als uitgebreid is. Als een waar entertainer nam Cave gekscherend verzoeknummers vanuit het publiek op de korrel: “yes baby, we can do that” of “no, we don’t do this one, it’s one of the shitty songs". Hij kibbelde met zijn bandleden “what key is that in?” en hij dolde het publiek en de stage-roadie “where are my fucking lyrics?". Die teksten op papier bleek hij bij nader inzien toch echt wel nodig te hebben, want tijdens ‘Right Now I’m a-roaming ‘ (B-sides & Rarities) stopte Cave halverwege de song met de mededeling: “this is a disaster, I lost the plot. I think I’m suffering from some 90’s braindamage which is related to Holland. So it’s all you’re own fault anyway!” Zijn cynisme, oprechtheid en intensiteit wordt zeer gewaardeerd want Cave kan nog steeds rekenen op een warm onthaal van zijn grote schare Nederlandse fans. Getuige een uitverkochte zaal met enthousiaste fans in het Haagse World Forum Theater en een 2e concert aldaar de dag erna. [GvdH]

setlist:
West Country Girl
Abattoir Blues
Red Right Hand
The Ship Song
Wonderful Life
Babe, You Turn Me On
The Weeping Song
Cannibal’s Hymn
Sad Waters
Messiah Ward
Rock of Gibraltar
Henry Lee
Mecry Seat
Hiding All Away
God Is In The House
Tupelo
Encore: (as far as I remember)
Nobody’s Baby Now
Right Now I’m a-roaming
Deanna
People Ain’t No Good
Love Letter
Lyre of Orpheus
Stagger Lee
Out Of My Hand
Jack the Ripper
Lime Tree Arbour

LINKS
www.nickcaveandthebadseeds.com/
forums.nickcaveandthebadseeds.com/
Photo’s by Salon99: Nick Cave live 19-09-06
Review Van Mourik weblog
Setlist the Hague 19-09-06
Video1 by Zomp: God is in the house the Hague concert 19-09-06
Video2 by Zomp: Tupelo the Hague concert 19-09-06
Video3 by Zomp: The Mercy Seat the Hague concert 19-09-06

caveyoutube
Nick Cave - AFI Awards (Live -2006)

Reageren is niet mogelijk.