Gielukwensen op afstand [26-04-21]

Twitter facebook YouTube E-mail

60me

Denk je je zestigste verjaardag rustig op seniorenwijze te kunnen vieren. Word je voor een intiem etentje door Trudy, Lizzy en Yuri wakker geschud met een 60-feli-film!

Verre van vervelend trouwens en aangenaam confronterend. Want voor een lekker stukje livemuziek door Ap Snaar - die het spits afbijt - zit ik graag klaar. Happy birthday to me en lang zal ik leven. Sjaak en José houden mij Forever Young. Maar wat wil je als je al zo’n beetje je leven lang bevriend bent. En dan komen de eerste Vrienden van Polanen in beeld. Verborgen talent hoor. Ton, Trees, Rob en Truus kunnen zo mee in Koor Geen Gehoor. De tekst klopt gelukkig wel.

Broer Rob is een alleskunner. Dat hij kan zingen wisten we al maar nu zien we hem ook acteren. Met zijn toneelgezelschap Comeback Kids uit Midden Delfland en spreekstalmeester Prof. Dr. Griet Literatuur lult hij me tureluurs met als hoogtepunt de candlelight sonnet ‘Ineminemutte’. Imponerend. Da’s de waarheid als een koe. Ja, mensen, jullie merken wel hoe serieus mijn hobby’s worden genomen binnen de familie. De slapstick-polonaise met ballongevecht door achterneefjes en nichtjes zorgt voor wat luchtigheid. Van Janneke, Ronald (mooi Stones-shirt!) en Michelle, Marjanneke en Bart, en Evelien en Rick mag ik ook de felicitaties ontvangen. Goed opgevoed die MD-kids. Met een heuse aftiteling inclusief blooper eindigt deze Oscar-waardige mini speelfilm.

Voor de broodnodige rust gaan we naar het Friese Bolsward, van waaruit muziekvriend Gerrit mij namens hemzelf en Dani toespreekt. Gelukkig zong hij vooraf niet het Friese volkslied. Terug naar het Westland, het Breeje Durp. Waar Marco en Ria een playback act opvoeren. Satisfaction guaranteed. En dan zijn we ineens in Den Bosch aanbeland waar vriend Paul het coranavirus zichtbaar maar bloemrijk vreest. Terwijl hij toch al járen ‘Happy’ besmet is met het Feyenoord- en muziekvirus. Of wil hij na de wanprestaties door ons cluppie gewoon niet meer herkend worden? Alle begrip.

Na lieve woorden van mijn oudste nichtje Corine en haar vriend Clenn zien we Fred ineens in zijn achtertuin staan. Volgens mij heb je een iets creatievere tuinman nodig Freddie! Beetje saai dat geel. Die Polanen-vrienden blijven me sowieso verbazen hoor. Hey, hey, hey, hey… ooh-ooh, ooh-woh… Ron blijkt een éigen muziekzolder te hebben en nog te kunnen drummen ook! Nee, we won’t forget about each other Ron. Of, zoals Ad het later zal zeggen, we gaan ooit samen ‘weer normaal bier drinken!’ Ad, die evenals John, ineens hevig in kunst geïnteresseerd is als ik hun woonkamermuren zo bekijk. Kunst, cultuur, natuur… wat is er toch van die ooit zo lompe voetbalmaten van mij terecht gekomen?!

Voor nog meer beschaving gaan we naar Zeeland. Muziekkenner en voetballiefhebber Aart heeft de 6 er al een paar jaar inzitten. Ook hij blijft Forever Young. In de coronatijd heb je wel eens van die momenten dat je denkt: ‘er is geen hond in mij geïnteresseerd!’ En toen was daar ineens Chevy! Net zo intelligent en actief als zijn baasjes, nicht Myrna en Evan, blaft hij me liefdevol toe. Tering-Kees doet vanuit zijn Stones Vault in Maassluis wat hij altijd doet: ‘tering’ zeggen. Maar och, wat heeft die man een verborgen talenten. Helaas nooit benut omdat hij aan de verkeerde kant van Rotterdam geboren is.

‘Er wordt hier gesport,’ word er gezegd aan het begin van het volgende filmpje. Oh, ik dacht eerlijk gezegd in een staalfabriek terecht te zijn gekomen. Tjessus, wat een kolere-herrie maken deze fitnessers zeg! Een gratis proefles, mhowah, ik weet het zo net nog niet hoor. Ik ben dan wel zestig maar niet gek. Nee, Dré, Eric, Aad en Rob, komen jullie maar een keer naar die Piramide als het weer mag. Kunnen jullie eens zien en horen hoe échte topsporters hun instrumenten (melodieus) hanteren. Zoals bijv. mijn neef en guru Arnold uit het bourgondische Brabant dat doet met hoed. Neef BARry doet zijn naam weer eens eer aan… niet weg te slaan uit dat hok! En zie, daar is die Stones rouleer-elpee weer, die hij me 10 jaar terug al met trawanten én vals spel afhandig wist te maken. Drommels, drommels, en nog eens drommels!

Eén van de wijste mannen uit mijn vriendenkring is Ferry (samen met Lee Towers, uiteraard). Dus voor zijn speech ging ik even rechtop zitten. Komt ‘ie met woorden als: ‘bierfestijn’ en ‘piepjong’ aan. Het ene hou ik niet van en het andere ben ik (sinds vandaag) niet meer! Het is je vergeven Fer, I can see clearly now. Dan wordt ik gewaarschuwd voor schokkende beelden, oeps. Erik en Kim komen in beeld… Als welwillende oom met een rood-wit hart heb ik ooit getracht mijn twee oudste neven tot verstandige keuzes te brengen. Dat is maar half gelukt. Want in sommige gezinnen gaat het wel eens fout. Met alle gevolgen van dien. Veel meer hoef ik over deze choquerende beelden niet te zeggen, lijkt me zo.

Ja mensen, ik ben een man van de wereld. Als jullie denken dat Zeeland en Friesland ver weg zijn, Australië is nog véél verder… g’day mate! Nice words from Johnny B-Good Bronswijk from Down Under. He’s a good cunt too. Dichter bij de VUT, indeed. En dan de Polanen-mannen Hans en Peet, sportief als wielrenners in beeld maar wél voor de kroeg! En waar stonden ze nou? Op het circuit van Zandvoort of zo? Ik denk dat ze nu nóg in sportkantine Het Afzakkertje zitten. Broer Erik heeft weinig woorden nodig. Geen eigenlijk. Hij moet het samen met Heleen van zijn danstalent hebben. Tussen de bedrijven door welteverstaan, want ook in het Brabantse Made moeten de bloementjes weer worden buitengezet.

Muziekmaat Arjan is ook geïnteresseerd in literatuur en poëzie. Hij heeft al mijn boeken (aha, dáár zijn ze dus gebleven!) Zijn nuttige mancave workshop zal ook m’n andere (jongere) vrienden ooit van pas komen. Dus, oplettuh mannuh! En dat ‘ie dan onder het mom van (H.) Brood en spelen in zijn eigen jongenskamer ook nog eens één van mijn meesterstukken voordraagt; dát is alleen maar wijze praat. Jaha Ad, we gaan zo bier drinken! Wat kost dat prentje boven je hoofd trouwens? De Muziekzolder wordt vertegenwoordigd door Herman. Vanuit zijn thuisbar proost Herm ook namens het team hoopvol op mij én op een snelle doorstart van ons mooie podium in Maasdijk. Mijn enige oudste én jongste zus Marijke sluit het video-bal poëtisch af. En zwager Johan is als een toeter… uh, blaast met een toeter het verhaal uit.

Meer live muziek werd verzorgd door vriend Ronald met zijn band The Red. En wat aanvankelijk een huiskamerconcert op afstand leek te zijn werd plotseling ‘ding-dong’ een verrassend liveconcert aan huis! Jazeker, de voltallige band stond plotseling op de stoep om een privé-concert te geven. Helemaal top mannen! Ronald, Marinus, Marco, Dennis en Lars het was onvergetelijk, doen we snel ‘rocking in te free world’ nog eens over op het podium. Thanx Dudes!

Verder in ernst: afgezien van de ironie in bovenstaande verslag wil ik alle makers en samenstellers van de 60-feli-film hartelijk bedanken. Dit en de vele sociale media feli’s zijn dingen die het leven leuk maken voor een jarige tijdens alle beperkingen. Ik heb er met volle teugen van genoten. Hilarisch en ontroerend tegelijk. Verder excuses voor mijn langdradigheid. Maar ik had gewoon geen woorden voor deze bijzondere dag, dus heb ik ze allemaal maar gebruikt. Sorry, ik hou het kort als ik 70 word.

- Giel

Hier kun je de 60 feli-film met eigen ogen zien:
[deze link is niet openbaar en alleen bedoeld voor de geadresseerden]

Mooi! 😮😎🤗 Ingelijst retro Van Hanegem-shirt met originele handtekening en vaantje uit 1970 voor m’n 60ste verjaardag gehad van Trudy, Lizzy & Yuri 🤝🥰🔴⚪️⚫️💪🏽😘

Reageren is niet mogelijk.