Zestig Narren [geen feest]

Twitter facebook YouTube E-mail

G60 header

‘Ben je nou hélemaal zestig?!’ Dat is een uitdrukking die mijn vader vroeger uitsprak als ik iets deed waar hij teleurgesteld over was. Met andere woorden: ‘ben je gek geworden!’ De oorsprong van die uitdrukking was me voorheen nooit duidelijk. Maar op de website onzetaal.nl lees ik nu: “Hierbij werd ofwel gedacht aan het feit dat iemands geestesvermogens op zijn zestigste een stuk minder zouden zijn geworden, óf aan de zestig narren van Athene, een genootschap van zestig mensen dat in het oude Athene allerlei kluchten bedacht en uitvoerde.” Persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar de versie met de narren. Morgen 26 april 2021 word ik daadwerkelijk zestig. Niet uitdrukkingsgewijs maar in tijdsduur van mijn bestaan.

Mijn vader zal dit helaas niet meemaken, hij werd slecht zestig plus acht. Weet u trouwens dat er ook een website bestaat, 60jaar.com, om inspiratie op te doen om je 60ste verjaardag memorabel tot een succes te maken? In aanloop naar deze heugelijke dag heb ík er niet veel aan gehad. Corona gooit al meer dan een jaar roet in het eten. Corona, over memorabel gesproken… het hoofd dat een kroon draagt blíjft ongemakkelijk liggen. En het gelijknamige bier is ineens niet meer te zuipen! Kortom: het eens zo vorstelijke woord zal altijd verbonden blijven aan een klote tijd. Ja, ik had grootse plannen. Zestig is immers een kroonjaar (vandaar?) nietwaar. De uitnodigingen, zaal, gasten, band… in gedachten was het allemaal klinkklaar. Maar het wordt het ‘m niet morgen. En overmorgen, volgende week of over een maand ook niet… Een jaar geleden zag ik de bui al hangen.

Giel60

Als muziekliefhebber ben ik in mijn zestigste levensjaar 2020 tijdens de lockdown begonnen aan het (memorabele) project: MijnPAT60. Al enkele maanden voor mijn 60ste verjaardag zag dat boekje het daglicht. Een éénmalige privé-uitgave maar online wil ik gerust een paar lijstjes uit ‘Mijn Persoonlijke Albums Tijdlijn 1961-2020’ met jullie delen: vdh-online.nl/mypat.

Trouwens, waarom vieren wij verjaardagen altijd exact op de geboortedag? Als we tijdens deze pandemie toch alle gewoontes overboord gooien kan deze er ook nog wel bij, toch. Kies gewoon een gedenkdag in het kalenderjaar die jou het beste schikt. Ik dacht dit jaar aan: zestig jaar, vijf maanden en zes dagen na mijn geboortedag! En noem het van mijn part ‘vergaardag’ (ver·ga·ren = verzamelen, samenkomen… Joehoe! Het mag weer!). Of misschien vier ik het wel pas op 24 augustus 2029, dan ben ik één dag ouder dan mijn vader ooit mocht worden. Hoe dan ook, til er niet te zwaar aan. Het leven is nog steeds de moeite waard om het élke dag te vieren. Maar iedereen heeft wel eens in zijn leven de ambitie om voor één dag een nar te zijn.

Morgen ben ik hélemaal zestig.

Happy60
[Happy 60]

Mijn felicitaties gaan hierbij ook uit naar mijn leeftijdsgenoten zoals de Chinees-Amerikaans actrice Joan Chen, de voormalige Belgisch atleet Eddy Stevens en de Nederlandse actrice/schrijfster Erna Sassen, die 26 april 2021 ook hélemaal 60 worden ;-)

Geen feest

Reageren is niet mogelijk.