75 jaar Willem van Hanegem

Twitter facebook YouTube E-mail

75 jaar Willem van Hanegem, van harte gefeliciteerd! 🎈7️⃣5️⃣
Morgen mag ik op z’n verjaardag komen in De Doelen Rotterdam.👍🏽 Als eerbetoon aan mijn grootste voetbalheld, ⚽️ hierbij (foto) het gedicht ‘Nummer 10’ uit 2007 over en voor Willem, uit de bundel ‘Ik Mag Nooit Meer Voetballen Op Straat’.

22-10-1969 Nederland - Bulgarije 1-1.
Dat was de wedstrijd waarin ik samen met mijn vader en broer Van Hanegem voor het eerst in levende lijve zag spelen in De Kuip. Dit jaar alweer 50 jaar geleden! In een tijd dat voetbal nog magie was en tradities niet werden vermoord door incapabele buitenstaanders. Tot aan zijn afscheidswedstrijd in de Kuip in 1983 - tevens de laatste wedstrijd die ik er helaas samen met mijn vader zag - heb ik ‘De Kromme’ regelmatig live zien bikkelen, sjokken en uitblinken. ‘Vaak onbegrepen, maar graag gezien/ die gewone grootheid met nummer 10/ Als een oer-Feyenoorder kennen we hem/ de legendarische Willem van Hanegem.’
[lees het gehele lofgedicht op de foto hieronder].

Ik heb in 2008 (100-jarig bestaan van Feyenoord) 50 dichtbundels laten drukken. De laatste voor Willem bewaard. Met Peter Houtman een afspraak gemaakt om die persoonlijk aan Willem te geven toen hij als trainer van FC Utrecht voor de KNVB-beker tegen Feyenoord in de Kuip speelden. Maar… Feyenoord won en Willem ging rechtstreeks van de kleedkamer de bus in, deur op slot. Haha, 🤣 Willem ten voeten uit. Jaren later heb ik het laatste boekje aan Johan Derksen gegeven, die hield niet van poëzie en niet van Feyenoord, maar was er wel heel blij mee. 😉 Mooi toch?

Feest Willem 75 in de Doelen Rotterdam 21-02-2019:

[foto’s: Paul, Giel, AD.nl]

Reageren is niet mogelijk.