Oude bok Neil Young weet van geen ophouden

Twitter facebook YouTube E-mail

gezien & gehoord in: de ZiggoDome, A’dam
band: Neil Young & Promise of the Real (Rebel Content Tour)
datum: zaterdag 9 juli 2016
tekst & filmpje (volgt): Giel van der Hoeven
foto’s: Giel & Aart van Hoften

Neil Young was weer eens voor een concert in Nederland. Dat was hij drie jaar geleden ook maar dit keer zag het gezelschap in zijn kielzog er heel anders uit. Zijn vertrouwde band (Crazy Horse) en levenspartner (Peggy) zijn ingeruild voor aanzienlijk jongere exemplaren. Te weten, de band Promise of the Real en actrice Daryl Hannah. Ach ja, moeder natuur is op de vlucht en oude bok Neil (71) lust ook nog wel een jong/groen blaadje. “Just because everything else is broken doesn’t mean I have to be broken”, dus.

De show in ZiggoDome maakte deel uit van de Rebel Content Tour. En Promise Of The Real is de band van de zonen van collega singer/songwriter en vriend Willie Nelson, Lukas en Micah Nelson. Die band bracht onlangs overigens zelfstandig ook een prima album uit, ‘Something Real’ (2016). Waarop Neil weer als gast-vocalist meedoet in de Scott McKenzie cover ‘San Francisco’. Maar tijdens deze tour fungeren de jongelingen duidelijk als begeleidingsband van Neil Young. Die daar op zijn beurt weer zeer enthousiast over is en bij wijze van spreken van de daken schreeuwt hoe goed deze vijfkoppige Californische jamband wel is.

Met vier dagen rust voor de boeg had baas Neil besloten er met de jonkies een XXL-optreden van te maken met - zoals gebruikelijk - ook veel extra lange songs. Dit naar goed voorbeeld van die andere baas Bruce Springsteen, en zonder support-act. Althans, het eerste akoestische gedeelte van de show, aanvankelijk zonder begeleidingsband, kon eigenlijk ook als een soort van support gezien worden. Want de visuele opening met zaaiende boeren en de eerste vier solo akoestisch gespeelde songs op gitaar en mondharmonica plus de Natural Anthem ‘Mother Earth’ op het piepende en krakende orgeltje was eigenlijk een ingetogen voorprogramma van het elektrische geweld dat nog komen zou.

‘Out On The Weekend’ was de eerste song die met de band gespeeld werd en waarmee een blokje meezingers was aangebroken. Met Neil nog steeds op de akoestische gitaar en mondharmonica. Dat kabbelde zo een lied of vier lekker door tot aan ‘Someday’ met Neil weer achter de piano. Voor veel fans natuurlijk een groot feest der herkenning met persoonlijke sentimenten en soms zelfs een traantje wegpinkend. Maar net voordat het naar matheid begon te neigen, werd de Gretsch gitaar ter hand genomen om een heerlijke lange versie van ‘Words (Between The Lines Of Age)’ te spelen.

Er werd nog even gas teruggenomen met de ballad ‘Winterlong’ maar toen de Gibson Old Black er ook nog aan te pas kwam was het beest in Neil echt los. Van ‘Alabama’ tot ‘Don’t Be Denied’ was de vibe electric en we zagen hem zelfs lachen tussendoor. Met o.a. ‘Western Hero’ van Crazy Horse en het nieuwe ‘Seed Justice (I Won’t Quit)’ volgden er nog wat songs die ook op het recente live album met Promise of the Real ‘Earth’ (2016) staan. En ‘Revolution Blues’ uit 1974 wat Neil sinds jaren ook ineens weer tijdens deze tour is gaan spelen. Met ‘Rockin’ In The Free World’ en ‘Love And Only Love’ werd het marathon optreden afgesloten.

En toen een deel van het publiek al richting metro of parkeerplaats was kreeg het dolenthousiaste overige publiek ook nog eens twee toegiften voorgeschoteld in de vorm van ‘Like An Inca’ en het akoestische ‘Here We Are In The Years’. Waarmee de teller op 26(!) songs kwam te staan in een tijdsbestek van bijna 3,5 uur, in één van de beste optredens die Neil Young in Nederland gaf! De boodschap was duidelijk: save the earth and keep rockin’ in the free world in peace with love. Dat werd tot slot nog even gevierd door de band op het podium met een groepshug als rondedansje.

Setlist: 1. After The Gold Rush 2. Heart Of Gold 3. The Needle And The Damage Done 4. Razor Love 5. Mother Earth (Natural Anthem) 6. Out On The Weekend 7. Hold Back The Tears 8. Human Highway 9. Unknown Legend 10. Someday 11. Words 12. Winterlong 13. Alabama 14. Love To Burn 15. Powderfinger 16. Mansion On The Hill 17. Change Your Mind 18. Don’t Be Denied 19. Western Hero 20. Seed Justice 21. Revolution Blues 22. Monsanto Years 23. Rockin’ In The Free World 24. Love And Only Love Encore: 25. Like An Inca 26. Here We Are In The Years

Neil Young + Promise of the Real - Toulouse June 21 2016
almost full-lenght show:

Reageren is niet mogelijk.