Jo Harman warmt Paradiso op voor Winter

gezien & gehoord in: Paradiso Amsterdam
artiest: Jo Harman & band [Johnny Winter support]
datum: vrijdag 12 april 2013
review & video door: Giel van der Hoeven
foto’s door: Arjan Vermeer - The Blues Alone?

tbajh12041301

Je bent blond, een lekker ding en je speelt catchy songs met blues invloeden… dan is succes vaak gegarandeerd! Nee, we hebben het hier (nog) niet over Johnny Winter, maar over de nieuwe Britse (mainstream)bluesbelofte Jo Harman. Een jonge dame dus, met grote ehh… aspiraties, want ze weet zich omringd door topmuzikanten en haar agenda staat zo’n beetje voor het jaar 2013 volgeboekt met optredens door heel Europa. Na de eerste beluistering van haar officiële debuut studioalbum ‘Dirt On My Tongue’ vielen wij van The Voice of TBA? nog niet direct van onze nerveus draaiende jurystoelen. De ‘voice’ van Jo klinkt inderdaad zuiver en mooi maar bezorgde ons vanaf de CD- beluistering nog niet gelijk rillingen. Het repertoire nijgt meer naar popmuziek met blues- en soul invloeden dan dat het authentiek klinkt. U merkt het al, wij koesterde lichte argwaan jegens ‘het produkt’ Jo Harman dus was het een welkome bijkomstigheid dat deze Britse deerne ons live het tegendeel kon gaan bewijzen. Als support van Johnny Winter in Paradiso dus, waar ze het belegen publiek spreekwoordelijk mocht komen opwarmen met jeugdige charme en ouderwets karakter.

tbajh12041302

Kijken jullie dan geen YouTube filmpjes en wist je niet dat Jo Harman & Company in 2011 al een plaat ‘Live at the Hideaway’ en in 2012 de EP ‘Worthy Of Love’ heeft uitgebracht? Zou de oplettende luisteraar/lezer kunnen opmerken. Jawel, maar ‘live’ is voor ons toch een totaalbeleving; more than the blues alone, right? Eerst zien en horen en dan geloven en verkondigen. Johanna Harman (28) werd geboren in Londen maar groeide op in Devon, Zuidwest Engeland. Alwaar ze in haar jeugd nota bene het klassieke instrument fagot bespeelde in een aantal prestigieuze jeugdorkesten en later de opleiding podiumkunsten ging doen. Na wat omzwervingen kwam ze in haar huidige woonplaats Brighton terecht om te studeren op het Brighton Institute of Modern Music. Ze trok met haar kwaliteiten en ambities de aandacht van ervaren muzikanten uit het clubcircuit van Brighton en Londen en ging muzikale samenwerkingen aan die tot sessie- en plaatopnamen leiden waar ook weer veel Britse (festival)optredens uit voort kwamen. En nu geeft ze dus acte de présence op het Europese vasteland.

tbajh12041303

Zoals verwacht is Jo op het podium ook een persoontje met een sterke visuele aantrekkingskracht. Kleding, uitstraling, presentatie, bewegingen en lef… allemaal goed. Uiteraard komen de nummers van haar debuutalbum ‘Dirt On My Tongue’ ruimschoots aan bod. Met het up-tempo ‘Throught The Night’ knalt ze er gelijk al lekker in waardoor de oren gaan spitsen en het vizier scherper op het podium wordt gericht. Een beetje gas terug met ‘Heartstring’, reeds bekend van Jo Harman & Company en het Jo Harman Project. Toetsenist Stevie Watts is nadrukkelijk aanwezig met felle keyboardpartijen. Andy Tolman op bas en Martin Johnson op drums vormen de ondersteunende ritmesectie. Maar gitarist Mike Davies lijkt toch de belangrijkste steunpilaar voor Jo. Ze houdt tussen de nummers door continu oogcontact met hem en besprenkelt en bewierookt de ingetogen snarenplukker met complimentjes. Haar teksten zijn veelal suggestief en schamper maar in de ballades aandoenlijk. Zoals in ‘Sweet Man Moses’, een eerbetoon aan haar overleden vader. En in ‘I Don’t Live Here Anymore’ laat ze horen met het Country gerelateerde werk prima uit de voeten te kunnen.

tbajh12041304

Want ja ‘the voice’, het moet gezegd, die klinkt live zeker krachtig en soulful. Maar meer poppy dan bluesy wat ons betreft, ook goed als het maar swingt en dat doet het. Vooral in rocksongs als ‘Underneath The River’ en ‘Better Woman’ met pittige gitaarsolo ter afsluiting. Jo Harman maakt de nummers zeker haar eigen maar je schudt tocht een beetje een warme hand met een koud hart, om het maar eens in Jo’s eigen lyrische bewoordingen te zeggen. De tijd zal ons leren of Jo Harman ‘een Blues Diva in wording’ is of toch ‘een merkproduct’ van de huidige consumptiemaatschappij. Eén ding is zeker: Johanna Harman is een dame met en eigen willetje: “ik heb geen haast", erkende ze al eerder, “zolang het oprecht is, uit mezelf komt en goed is, ben ik bereid te investeren in mezelf en dan komt er vanzelf uit wat ik graag wil". In Nederland is ze deze zomer o.a. nog te zien en horen op festivals als Klomppop Ovezande (09/05), Parkpop Den Haag (30/06) en Culembourg Blues (24/08).

tbajh12041305

SETLIST: Through The Night; Heartstring; Ain’t No Love; Sweet Man Moses; I Don’t Live Here Anymore; Underneath The River; Sideways; Better Woman.


Reageren is niet mogelijk.