Ray LaMontagne - Trouble [cd]

Een aantal jaren geleden werkte Ray LaMontagne (spreek uit: Reej LaMonteen) nog als arbeider in een Amerikaanse schoenenfabriek. “Dit was een behoorlijk donkere en vreemde periode voor mij” zegt hij hier zelf over. “Ik zag maanden lang geen daglicht. Maar op een zekere dag, mijn wekker liep zoals gewoonlijk ’s morgens om 4.00 uur af, hoorde ik een geweldig geluid uit de wekkerradio komen. Het was Stephen Stills met de song ‘Tree Top Flyer’ van de lp ‘Stills Alone’ zoals later bleek. Ik heb deze plaat aangeschaft en vervolgens helemaal grijs gedraaid, vond het helemaal te gek en ik besloot zelf ook teksten te gaan schrijven en muziek te gaan maken. Vanaf die ochtend veranderde echt alles - mijn complete leven! In de zomer van 1999, nam LaMontagne zijn eerste demo met 10 songs op. “Het was de eerste keer dat ik mezelf hoorde zingen,” zegt hij. “En ik had nog nooit eerder opgetreden”. Inmiddels is deze Amerikaanse zanger beínvloed door o.a. Bob Dylan, Joni Mitchell en Van Morrison én zelf multi-instrumentalist. Zijn debuut cd ‘Trouble’ verscheen eind vorig jaar en is één van de beste platen van 2004. Dit is te danken aan 10 fantastische nummers met subtiele eigentijdse arrangementen, een transparant geluid en de goede productie, maar vooral aan de schuurpapieren stem die emotionele teksten vertolkt. Verplichte kost voor liefhebbers van o.a. Bob Dylan en Crosby, Stills, Nash & Young. Een singer-songwriter om in de gaten te blijven houden [GvdH] www.raylamontagne.com

R9CD01.jpg"

Reageren is niet mogelijk.