A Night With Mr. C - R.I.P. Clarence Clemons

farwellbm11.

De ‘Jungleland’ solo die hij die regenachtige avond in juni 2009 in Stockholm gaf (foto boven), was voor mij de echte laatste live beleving met hem. Ik stond vooraan, zo dichtbij dat ik The Boss kon aanraken en de stralend witte tanden van de Big Man zag glinsteren als hij de tenorsax niet tussen zijn lippen had geklemd. Zweetparels vermengd met regendruppels liepen langs zijn karakteristieke voorhoofd. Daarna zetelde hij zich op de troon en overzag berustend zijn koninkrijk, het publiek dat hem al zoveel jaren adoreerde. Hij keek je dan aan met een strenge blik, maar hij dacht dan ongetwijfeld: “You’re A Friend Of Mine". Want hij had een liefde voor mensen in zich waardoor mensen van hem hielden.

ccrip01

Op de vooravond van de 15e verjaardag van onze dochter zagen we de saxofonist van The legendary E Steet Band ook in levende lijve. Dit keer in de Amsterdam ArenA 18 juni 2008, ook front of stage (foto onder). Het was mijn zoveelste keer sinds begin jaren tachtig maar haar eerste keer én het gewenste verjaardagscadeau. Want ook zij kon nu live genieten van de warme saxofoonklanken van Big Man himself. Ze voelde ook ter plaatsen de warmte die Clerence Clemons uitstraalde en zag met eigen ogen hoe vriendschappelijk de hele E Steet Band met elkaar omging. Het gezelschap is meer dan een muziekband alleen. Generatie op generatie.

clarenceclemons18juni20

Precies drie jaar later, 18 juni 2011, 19.00 uur Amerikaanse tijd, is Clarence Clemons in Florida op 69-jarige leeftijd overleden. Behalve heel veel vrienden liet hij vier zoons achter: Clarence III, Charles, Christopher en Jarod. Ondanks de lichte verbetering die hij in de afgelopen week vertoonde, is de beroerte die hem vorige week zondag trof, fataal geworden. Zijn ‘Boss’ Bruce is ook die laatste dagen aan zijn zijde geweest. Want vrienden zingen het lied van je hart voor eeuwig met je mee, ook al heb je geen adem meer over om op de sax mee te blazen.

ccrip02

Clemons stond vanwege zijn lengte van 1.82 meter en zijn 122 kilo bekend als ‘the Big Man’. Zijn solo’s op de saxofoon waren van grote invloed op het geluid van de E Street Band. Zijn band met Springsteen omschreef hij in een interview in 2009 als ‘de meeste passionele die je kunt hebben zonder seks’. Hij blies wereldberoemde solo’s in nummers als Jungleland, Night, Born to Run en Thunder Road. Hij bracht zelf ook een aantal soloalbums uit, de eerste was ‘Rescue’ (1983) en de laatste ‘Brothers in Arms’ (2008). Zijn bijdragen zijn teveel om op te noemen, van Bruce Springsteen’s ‘Greetings from Asbury Park, N.J.’ (1973) tot ‘The Promise’ (2010). En van Southside Johnny & The Asbury Jukes’, ‘I Don’t Wanna Go Home’ (1976) tot aan Lady Gaga’s ‘Born This Way’ (2011). Clarence speelde in 1990 ook mee op de cd ‘Freeze’ van Herman Brood. Het zal ook rond die tijd geweest zijn dat ik hem live en solo met zijn eigen band in Paradiso zag optreden, A Night With Mr. C. Ook zonder The Boss aan zijn zijde stond Big Man zijn mannetje.

Zomaar een paar mooie herinneringen zoals honderdduizenden fans over heel de wereld die hebben aan Clarence Clemons in al zijn verschijningsvormen. We hebben ervan genoten en geleerd, erdoor gepiekerd en gepiekt, “we learned more from a three minute record than we ever learned in school …". No surrender, dat zeker, maar de E Street Band wordt zónder Mr. C. nooit meer hetzelfde als dat die geweest is.

ccrip03

Bruce zegt in een bericht op zijn website:
Clarence heeft een geweldig leven gehad. Hij had een liefde voor mensen in zich waardoor mensen van hem hielden. Hij creëerde een verwonderlijke en uitgebreide familie. Hij hield van de saxofoon, hield van onze fans en gaf iedere avond wanneer hij het podium opstapte alles. Zijn verlies is onmeetbaar en we zijn vereerd en dankbaar dat we hem hebben gekend en de kans hebben gehad om bijna veertig jaar naast hem te staan. Hij was mijn grote vriend, mijn partner, en met Clarence aan mijn zijde, konden mijn band en ik een verhaal vertellen dat veel dieper ging dan verhalen die in enkel onze muziek zaten. Zijn leven, zijn herinnering en zijn liefde zal doorleven in dat verhaal en in onze band.

Message from Southside Johnny:
Hey, gang. Thought I’d say something here for all to see. It’s been a bad couple of weeks. Kevin, Steve Popovich and now unbelievably, Clarence. I’m still finding it hard to get out of bed in the morning. But think what all three would say. Don’t let your mourning stop you from enjoying life. Kevin was always positive and up, and Steve, whom most of you didn’t know, had such energy and love of music that he would wear you out. Clarence, well just look at the clips on youtube. Could anyone be more forceful and happy with his being a member of the E Street Band? I guess the lesson is to wring every drop of joy out of our brief time on earth and celebrate the gifts that these and other giving people left us, and try to do the same for others. These are the moments that make me glad I make music. It’s helps me and I know it can help you, too. It’s like Steve Van Zandt wrote: Better Days Are Coming. Love, Southside.

ccrip04

Veel media berichten over het overlijden van Clarence Clemons. Ook diverse artiesten hebben in hun concerten aandacht aan het overlijden van hun collega besteed. Een greep uit de vele berichten, krantenartikelen en blogs.

Lees hier Be True’s In Memoriam - Clarence Clemons. Ook Backstreets heeft een mooi artikel over Clarence.

Foto’s zijn van:
Ronald C. Modra/Sports Imagery/Getty Images
Win McNamee/Getty Images
Kevin Winter/Getty Images
Richard E. Aaron/Redferns bruce
Ebet Roberts/Redferns/Getty Images
Gillespy & Edwin de Mol (ArenA)

Clarence Clemons & The Red Bank Rockers - Rock And Roll DJ 1984

‘Måndagsbörsen’ TV show, Stockholm, Sweden, April 2, 1984

Keyboards - Lloyd Landesman
Bass - Hugh Macdonald
Drums - Wells Kelly
Sax & Organ - Dennis Amarusso
Guitar - David Landau
Vocals - J.T. Bowen

Clarence Clemons - Interview 1984


Filmed at Hard Rock Calling 2009, Hyde Park, London, UK. 28-6-2009

Clarence Clemons’ last musical creation (Big Man’s laatste klusje) …

Reageren is niet mogelijk.