Peter van Elswijk, een gewone gitaarvirtuoos

gezien & gehoord in: WestlandTheater De Naald Naaldwijk
evenement: Peter van Elswijk in Concert
presentatie: CD ‘Secrets Questions and Answers’
datum: donderdag 11 november 2010
review door: Giel van der Hoeven

Peter van Elswijk presenteerde woensdag 10 en donderdag 11 november zijn nieuwe CD ‘Secrets Questions and Answers’ in WestlandTheater De Naald te Naaldwijk. Uiteraard, zou je bijna zeggen want in het Westland liggen zijn roots en hij is er ook nog steeds gevestigd met zijn eigen muziekschool. ‘SQ&A’ is net zoals zijn vorige twee solo cd’s ‘Influences’ (2005) en ‘Listen’ (2007) een sfeervolle akoestische luisterplaat geworden. In de goed gevulde kleine zaal van de Naald pakte van Van Elswijk gelijk uit met drie composities van zijn vriend en collega Harry Sacksioni waaronder ‘De Kattendans’ (over zijn kater) van Sacksioni’s nieuwste cd ‘Adrenaline’. Volgens Van Elswijk was dit drieluik een eerbetoon aan een akoestisch gitaarfenomeen die momenteel volop in de belangstelling staat met dat recente album en zijn succesvolle ‘Sacksioni methode’, een gitaarmethode om meerdere partijen tegelijkertijd te leren spelen.

elswijkemmanuel
Peter van Elswijk & Tommy Emmanuel [archieffoto]

Gek eigenlijk, Peter van Elswijk zal altijd vol bewondering en als echte liefhebber over zijn idolen als Harry Sacksioni, Eric Vaarzon Morel, Jan Akkerman en Tommy Emmanuel spreken terwijl hij met de eerste twee regelmatig zelf gitaarclinics geeft en met de laatste twee heeft hij ooit samen gespeeld. Sterker nog, hij mag ze stuk voor stuk als zijn vrienden beschouwen. Die bewondering is tekenend voor het karakter van de bescheiden gitarist die met zijn voeten in de Westlandse klei is blijven staan maar ondertussen zijn vingers op magistrale wijze over de snaren kan laten zweven. Oké er is maar één Tommy Emmanuel maar als akoestisch gitarist en in zekere zin ook als componist kan Van Elswijk zich in ons eigen land met gemak meten met de beste in zijn soort. Een eigen compositie als ‘LaVallée Verte’, over de (werk)vakanties van de Van Elswijkjes naar Zuid-Frankrijk is daar een goed voorbeeld van. Dat gaat over de momenten dat de gitaarclinics worden afgewisseld met de gewone ontspanning in het gezin, en dat de ingevroren halfjes bruin worden ingewisseld voor de verse warme Baguettes.

Nog een voorbeeld van de ‘doe maar gewoon houding’ van Van Elswijk is dat deze cd-presentatie gewoon stond aangekondigd als een ‘in concert’ show in een gewone, doch sfeervolle, huiskamersetting. Gezeten tussen de potplanten, een kandelaar en een relaxfauteuil speelde hij ontspannen en geconcentreerd voornamelijk tracks van die nieuwe cd. Anders dan in de live show ‘Herinneringen’ van december 2009 gebruikte hij nu slechts één akoestische gitaar en er was in de voorstelling minder een verhaallijn te ontdekken dan destijds. Wel was er een duidelijk concept te bespeuren: ouderwetse knusheid en melancholie voerde namelijk de boventoon. Gewone mensen mochten op uitnodiging van Van Elswijk in de podium fauteuil plaats komen nemen om in zijn directe nabijheid van de mooie en zuivere gitaarklanken te komen genieten. Exact zoals dit genre bedoeld is, huiskamermuziek met optimale intensiteit.

De titelsong van het album ‘SQ&A’ is een muzikale sandwich met als smeuïg beleg een bewerking van Tommy Emmanuel’s ‘Questions’. Samen met de eigen tracks ‘Secrets’ en ‘Answers’ maakt Van Elswijk er een smakelijke creatie van waarmee je eindeloos zou kunnen variëren. En voor je het weet, verkeer je in hogere sferen. In de overige Emmanuel covers waaronder de ‘SQ&A’ track ‘The Diggers Waltz’ maar ook in de ‘Beatles Medley’ demonstreerde hij zijn fingerpicking stijl. Technieken als tapping, arpeggio’s en powerpicking werden vakkundig toegepast (dit voor de kenners). In ieder geval tokkelde hij er lustig op los en bewerkingen van ‘Living On A Prayer’ (Jon Bon Jovi) en ‘Scarborough Fair’ (Simon & Garfunkel) veroorzaakte in de zaal herkenbare “hé”-momenten bij jong en oud. Natuurlijk speelde hij ‘Sukiyaki’ (Kyu Sakamoto) dat inmiddels een klassieker op zijn repertoire is. ‘5 minuten voor Eric’ is geschreven voor flamenco gitarist Eric Vaarzon Morel, het verwijst naar de eenzame momenten van een artiest vlak voordat die op moet, the green mile.

De twee meest persoonlijke muziekstukken van deze avond waren ‘Wilde Sigaren’ en ‘Dochters (voor Kate)’. Het verhaal achter ‘Wilde Sigaren’ moet wel iedere rasechte dorpeling aanspreken. Zeker na de idyllische uitleg door Peter van Elswijk, die ons in zijn aankondiging de plaatselijke sigarenwinkel als een soort van bedevaartsoord voor knorrige voetbalfans en tevreden rokers wist te beschrijven. En met de nodige fantasie ademt de gitaarcompositie inderdaad de sfeer die iedereen wel kent van een ouderwetse dorpswinkel met toonbank en uitgestalde waren. Ongetwijfeld komt een muzikale improvisatie van ‘Wilde Sigaren’ in een rokerige kroeg helemaal tot zijn recht. Aandoenlijk was zeker de ode ‘Dochters’ aan zijn enige dochter Kate, die hierbij ook in de stoel mocht plaats nemen. De song ‘Daughters’ van John Mayer heeft Van Elswijk voor deze gelegenheid opnieuw gearrangeerd tot een instrumentaal stuk, wat een eerbetoon is geworden aan zijn dochter Kate. En ze nam het met drie dikke smakkerds van paps in ontvangst.

Het huiskamer gevoel werd na afloop van het concert nog voortgezet in de foyer, waar Peter in het bijzijn van zijn gezin en ouders vol trots zijn nieuwe cd aan de man mocht brengen. “Dat is iedere keer weer een soort van reünie", wist hij ons te vertellen, “want zo vaak zie ik mijn hele gezin en familie niet gelijktijdig bij elkaar". En over het signeren en verkopen van de cd’s zegt hij glimlachend: “ach, dat is bijzaak en na vanavond zijn ze volgens mij alleen nog te koop bij de sigarenboer, liggen ze naast die wilde sigaren". En Peter van Elswijk wappert nog maar eens met zijn lange krullige haren. Een gewone gitaarvirtuoos van de dorpswinkel om de hoek.

petervanelswijksqa

Peter van Elswijk - Secrets questions and Answers (CD 2010)

Tracklisting [componist]
01. Wilde Sigaren - Peter van Elswijk
02. Scarborough Fair - Simon & Garfunkel
03. LaVallée Verte - Peter van Elswijk
04. Secrets - Peter van Elswijk
05. Questions - Tommy Emmanuel
06. Answers - Peter van Elswijk
07. Living On A Prayer - Jon Bon Jovi
08. 5 minuten voor Eric - Peter van Elswijk
09. And So It Goes - Billy Joel (gitaararr. Tommy Emmanuel)
10. The Diggers Waltz - Tommy Emmanuel
11. Beatles Medley - Lennon/ McCartney
12. Dochters (voor Kate) - John Mayer

LINKS
Peter van Elswijk website
Local hero speelt ‘Listen’ 090207
WestlandTheater De Naald Naaldwijk
Bluesforum Nederland

Peter van Elswijk en Harry Sacksioni, La Roque sur Ceze, Frankrijk, gitaarclinie deel 27

Reageren is niet mogelijk.