Feyenoord, Feyenoord wat gaan we doen morgen?

feysupp

Wij gaan weer winnen, alleen met hoeveel is de vraag? Wij zullen geen tegenstanders afslachten met dubbele cijfers, al zou dat natuurlijk de ultieme wraak en genoegdoening zijn als je dat woensdag tegen VVV voor elkaar krijgt. Nee, Feyenoord is winnen met 1 doelpuntje verschil met veel bloed, zweet en tranen. Zindering en opwinding bij het legioen, scheldpartijen en cynisme, emotie en commotie, soms vreugde en veel verdriet… niet fijn maar wel Fe-Ye-Noord! Je wordt nou eenmaal geboren als mannetje of vrouwtje, hetero of homo, blank of zwart, Feyenoorder of niet. Zo simpel is het en zo simpel moeten de problemen aangepakt worden. Liefst door mensen met de juiste eigenschappen en écht clubgevoel. Want Feyenoord lijdt en het hele land lijdt mee, dat is pas erg!

Ook ik begrijp dat dit een proces van jaren is en sterk afhankelijk van het budget in deze huidige voetbal conjunctuur. Volgens technisch directeur Leo Beenhakker is er op de korte en lange termijn niets mogelijk dus laten we ons beperken tot de dag van vandaag en morgen iets doen met de beperkte middelen die er wel zijn. Want “we moeten door” is het veel gehoorde cliché van gisteren na de wedstrijd.

De huidige spelers moeten zich realiseren dat ze werkzaam zijn bij een instituut, niet zomaar een werkgever waar ze eventjes hun talenten voor (veel) geld kunnen tentoonspreiden. Het Legioen wordt niet voor niets de 12e man genoemd, behandel ze dan ook als gewaardeerde collega’s, met respect. Dus spelers realiseer je dat je een teamsport bedrijft waarbij samengewerkt moet worden met andere spelers én supporters of je het leuk vindt of niet. En geef kinderen een handtekening, ga met ze op de foto en gedraag je normaal. Bestuurders wees creatief en transparant maar verkoop ‘onze club’ en dus onze zielen nooit aan een gevulde investeerder zonder clubgevoel en met babbels zonder inhoud, zoals laatst elders met een geel/zwarte Fietstas wel gebeurd is. En behandel de supportersvertegenwoordiging ook als een volwaardig partner. Hooligans zijn niet representatief voor het legioen, de overgrote meerderheid bestaat uit verstandige goedwillende voetballiefhebbers (‘Watching football is not a crime’ valt regelmatig op een spandoek in de Kuip te lezen), die vanmorgen figuurlijk doodziek waren van de oorwassing van gisteren maar wel gewoon aan het werk gingen. Technische staf geef duidelijkheid aan de selectie. De Cler uitkotsen en vervolgens weer in genade aannemen kan gewoon niet, bovendien voegt hij als routinier niks toe aan deze groep. El Ahmadi maakt er continue een potje van, een potje pingelen welteverstaan. Daar hebben we nu niets aan, het ligt niet in de aard van deze jongen om de mouwen op te stropen, dus nu onbruikbaar. Deze mannen (en misschien nog wel meer) hebben duidelijk een negatieve invloed op de groep (inclusief supporters), routeniers of niet. Onverzettelijke kerels hebben we nu nodig, qua postuur en karakter. En met het Feyenoordgevoel, want het hoeft niet altijd aangeboren te zijn het kan zich ook ontwikkelen als je er eenmaal mee besmet bent. Eén voorbeeld: Paul Bosvelt. Ga ook eens een niveautje lager kijken en bij de amateurs of daar wel jongens lopen met de juiste eigenschappen en karakter. Ga voorlopig volgens de Wim Janssen methode te werk, dicht metselen die verdediging en op de counter spelen. Daar hebben we de voorhoedespelers wel voor want een Wijnaldum, Castaignos en Schaken moet je niet tegen een muur van verdedigers op laten lopen maar op snelheid de diepte in sturen. Schaam je er niet voor want talloze Italiaanse clubs zijn beroemd geworden met die spelwijze.

Wij als supporters hoeven geen technisch geschoolde voetbal Godenzonen te zien zonder clubgevoel en die na twee seizoenen de deur uitlopen. Wij willen blijven houden van ‘onze jongens’ ook als ze na een flinke staat van dienst na jarenlange noeste arbeid vol prestaties eervol uitgeluid worden, naar een andere respectvolle werkgever of hun voetbalpensioen.

Feyenoord moet weer groots en angstaanjagend ( in de goeie zin van het woord) worden en de supporters moeten weer écht TROTS kunnen zijn! De letters R. S. en T. (de meest fanatieke vakken in de Kuip) staan niet voor niets in dit woord. Want nog erger en kanslozer dan verliezen met dubbele cijfers is medelijden krijgen van de supporters van je grootste tegenstanders!
___||___

EDIT 28/10: laten we hopen dat het een herstart inluidt…

Reageren is niet mogelijk.