Le Grand Départ Rotterdam

040710-1

Burgemeester Ahmed Aboutaleb glom van trots. De EHBO meldde dat er geen bijzondere dingen waren gebeurd. En ondanks de regen kwamen maar liefst 450.000 (!) toeschouwers naar de proloog van de 97ste Ronde van Frankrijk met de start in Rotterdam. Zij zorgden voor een geweldige sfeer, die vooral de Nederlandse renners kippenvel bezorgde. En dat lag zeker niet aan de regen, die gelukkig nooit hevig genoeg werd om ook daadwerkelijk de wedstrijd dramatisch te beïnvloeden. “Het was gigantisch, zeker op de Erasmusbrug. Ik reed door een muur van geluid. Nou, die vuvuzela’s van het WK-voetbal zijn daar niets bij", aldus de Nederlandse renner Maarten Tjallingii.

040710-5

Hij kwam zag en overwon zoals hij dat al vaak in tijdritten deed. Op Fabian Cancellara stond ook in Rotterdam, net als vorig jaar bij de proloog in Monaco, weer geen maat. De Zwitser legde de 8,9 kilometer af in exact tien minuten rond. Zijn gemiddelde snelheid bedroeg daardoor 53,4 kilometer per uur. Het leverde hem uiteraard de gele leiderstrui op. Cancellara was tien seconden sneller dan de Duitser Tony Martin. De Brit David Millar eindigde op 20 seconden als derde. Zevenvoudig Tourwinnaar Lance Armstrong (38) reed naar een knappe vierde plaats.

040710-2

Op zondag 4 juli waren we aanwezig in de Rotterdamse deelgemeente Hoogvliet, zo’n 8 km na de start van de eerste etappe die op de Erasmusbrug plaats vond. Een deel van het parkeerterrein aan de Binnenban was ingericht als People Village. Een plaats waar tour-liefhebbers terecht konden voor ontspanning, activiteiten, levende muziek en meer vermaak. En waar op twee levens grote beeldschermen de tour ook via tv-beelden gevolgd kon worden. In het Informatiecentrum vond de tentoonstelling ‘Tour Experience, Hollands wielerglorie’ plaats. Net als in de Kunsthal in Rotterdam deze zomer waren hier historische foto’s te zien van dé Nederlandse wielerfotograaf Cor Vos. Allemaal beelden van de afgelopen 30 jaar die door hem geschoten zijn vanaf zijn vaste plek achter op de motor en op plekken waar Cor een moment stil stond om een valpartij of om komische voorvallen te vereeuwigen.

040710-4

Het was indrukwekkend en gezellig om de renners van dichtbij aan te moedigen en te fotograferen. De Rabobank ploeg was er veel aan gelegen om onderweg naar de finish in Brussel iemand mee te hebben in de kopgroep. Dat lukte want Lars Boom plaatste een geslaagde demarrage en samen met de Belg Wynants en de Spanjaard Perez reden ze bijna 200 km in een kopgroep. Via de Zuidhollandse en Zeeuwse eilanden en West-Brabant gingen de coureurs en alles wat daarbij hoorde naar België. De finish was aan het einde van de middag in Brussel na een rit van 223,5 kilometer. De etappe werd na diverse valpartijen in een sprint gewonnen door de Italiaan Petacchi.

040710-3

Lees ook tourrenners-op-weg-naar-brussel.
Meer foto’s op: flickr.com en letourfotoside.nl
en tourdefrancerotterdam.nl

Reageren is niet mogelijk.