Pearl Jam - Ahoy 13-08-09

PEARL JAM FIXT HET!
[concert review Pearl Jam Sportspaleis
Ahoy’ Rotterdam 13 augustus 2009]

pj130809
Foto: © M. Eerens

Om de nieuwe cd Backspacer (release 20/09/09) te promoten doet Pearl Jam deze zomer slechts vier Europese steden aan, waaronder dus Rotterdam. En Ahoy’ bleek een uitstekende locatie voor het 15e optreden in Nederland van de succesvolle grungeband uit begin jaren ‘90. Als er één zaal in Nederland is waar een combinatie van 8.000 toeschouwers en intimiteit mogelijk is dan is het Ahoy’ wel. En intiem wilde Pearl Jam het houden gezien de sobere podiumpresentatie en het ontbreken van videoschermen. De sobere setting werd technisch ondersteund door een uitgekiende lichtshow en de allerbeste geluidsapparatuur. Natuurlijk het rauwe grunge-imago is er nog wel maar Pearl Jam is in alle opzichten volwassener geworden. De edgy gitaar riffs van Stone Gossard en de zompende bass van Jeff Ament bezorgen je live nog steeds kippenvel, maar de wilde haren zijn verdwenen en de bokkesprongen zijn minder in getal. Eddie Vedder haalt geen vreemde capriolen meer uit op het podium en de driekwartbroek heeft plaats gemaakt voor robuuste jeans met rechte snit. Maar hij kan met zijn onmiskenbare stem nog wel ouderwets schreeuwen. Ondertussen mompelt hij de liedjes bijna onverstaanbaar aan elkaar soms gelardeerd met een nietszeggend verhaaltje of juist stekende opmerkingen. Zo verontschuldigde Vedder zich in de show op cynische wijze voor zijn Texaanse accent, maar dit leek meer een trapje na naar voormalig president George W. Bush. De wereldleider die door zoveel rockartiesten (o.a. Neil Young en Bruce Springsteen) werd bekritiseerd voor zijn (wan)beleid en een boosheid opwekte die ook de oude Pearl Jam-spirit weer deed herleven. De albums Riot Act (2002) en Pearl Jam (2008) waren daar destijds het resultaat van. En hopelijk straks dus ook het album Backspacer. De songs “The Fixer” en “Got Some” beloven in de live uitvoering in ieder geval veel goeds. Oude juwelen zoals ondermeer de rockers “Why Go” en “Dissident” werden nog eens afgestoft en op glanzende wijze ten gehore gebracht. In “Even Flow” gaf Mike McCready een gitaarsolo die de huid deden schroeien en het hart liet smelten. Matt Cameron voegde een knetterende drumsolo toe. Was afgelopen maandag in het Londense Shepherd’s Bush Empire het gastoptreden van Ronnie Wood nog dé verrassing van de avond, wij werden getrakteerd op prachtige uitvoeringen van de ballads “Wishlist” en “Black” waarvan de laatste massaal vocaal werd ondersteund door het enthousiaste publiek. Het sing-a-long gehalte was ook hoog bij “Betterman” dat ons kippenvel bezorgden en de band kreeg zo’n enorme staande ovatie dat zelfs Eddie Vedder zichtbaar onder de indruk was. “Alive” deed de oude gruge tijden weer helemaal herleven. De tweede encore begon met een akoestische versie van “You’ve Got to Hide Your Love Away” van The Beatles dat Vedder in 2001 voor de soundtrack van de film I Am Sam opnam. De elektrische storm kwam weer op een hoogtepunt met “Do The Evolution” en “The Real Me". “Rockin’ In The Free World” werd geschrapt (zo bleek na een blik op de originele setlist) maar we kregen een waardige afsluiter. “Yellow Ledbetter” werd gespeeld met de zaallichten vol aan, confronterend en verzoenend. De song werd geschreven tijdens de eerste Golf Oorlog toen Papa Bush - zoals Eddie hem noemt - nog president van de U.S.A. was. Zittend op de geluidsmonitor stak hij een peuk op, inhaleerde diep en verzoende zich voor vandaag met het publiek, “I don’t know whether I’m a boxer or the bag”. Een welverdiend en oorverdovend applaus viel de band ten deel. Grunge leeft, maar heet nu gewoon Pearl Jam. [GvdH]

Pearl Jam’s official website will be the exclusive distributor for live bootleg recordings from their upcoming tour in support of their 9th studio album “Backspacer". Shows will be available in three formats- MP3, flac and Burn-on-Demand Compact Discs. Shows will first be mixed and mastered and available within weeks of the show date. Go to http://pearljam.com/tour for upcoming shows because not all shows are available.

SETLIST
Sportspaleis Ahoy Rotterdam
13 augustus 2009

Small Town
Last Exit
Animal
The Fixer
Given To Fly
Severed Hand
Why Go
Dissident
Brother
Gone
Even Flow
Wishlist
Nothingman
1/2 Full
Black
Got Some
Go
1st encore:
Life Wasted
Better Man/Save It For Later
Daughter
Lukin
Comatose
Alive
2nd encore:
You’ve Got To Hide Your Love Away
Love
Reign O’er Me
Do The Evolution
The Real Me
Yellow Ledbetter.

LINKS

http://forums.pearljam.com/
http://www.pearl-jam.nl/
Pearl Jam Hit the Stage With Ronnie Wood in London
Pearl Jam pictures Ahoy 2009
Resensie: www.muziek.nl
Recensie: www.trouw.nl
Recensie: www.ad.nl
Recensie: www.knack.be
Recensie: www.parool.nl

Alle driekwart broeken en legerkisten ten spijt, de Pearl Jam mannen dragen tegenwoordig gewoon spijkerbroeken en laarzen. En ook Ahoy kent een anti-rookbeleid alleen… Eddie Vedder weet het nog niet… :-P

Reageren is niet mogelijk.