John Mellencamp - Life, Death, Love and Freedom [album review]

jm08

De liefhebbers van country rock, folk(rock) en singer/songwriter music - tegenwoordig samengevat in de term Americana (verzamelnaam van genoemde en meer verschillende muzieksoorten en stijlen) - worden verwend de laatste weken. Na onder meer John Hiatt (Same Old Man), Sonny Landreth (From The Reach) en Tom Petty’s Mudcrutch (Mudcrutch) komt nu ook John Mellencamp op de proppen met een nieuwe cd, Life Death Love And Freedom getiteld. Het album is speciaal voor de geluidspuristen uitgebracht op audio-dvd en opgenomen volgens de nieuwe ΧΟΔΕ CODE-techniek waarbij de muziek vrijwel identiek klinkt aan de high resolution mastertapes, dus nog warmer en voller. Ook een gewone standaard cd wordt meegeleverd voor fans zonder dvd-speler. En, voor fans die terug verlangen naar het analoge tijdperk is de schijf (in de USA) zelfs als langspeelplaat op vinyl uitgebracht. Dit 22ste studio album werd geproduceerd door T-Bone Burnett, bekend van ondermeer producties met Roy Orbison, Elvis Costello en Counting Crows. En die zelf nog in de jaren zeventig als muzikant met Bob Dylan’s Rolling Thunder Revue heeft getoerd. Dylan en diens voorbeelden Woody Guthrie en Robert Johnson zijn ongetwijfeld meer dan ooit van invloed geweest op Mellencamp (vocals, guitars) voor dit organische album dat louter bestaat uit atmosferische folk en country blues. Het sfeertapijt dat Burnett achter de knoppen neerlegt zorgt ervoor dat de songs stuk voor stuk blijven boeien. De hoofdzakelijk akoestische setup met instrumenten als de staande bas, (akoestische) gitaren, piano en cocktail drumkit klinken ook atmosferisch, technisch een absolute topproductie van T-Bone Burnett die zelf ook meespeelt (electric guitar) op deze plaat. De verdere bezetting bestaat uit Andy York (acoustic guitar, electric guitar), Troye Kinnett (melodica, piano, field organ) en John Gunnell (upright bass). De single My Sweet Love is nog een opgewekt liedje dat muzikaal sterk doet denken aan eerder werk toen Mellencamp nog zong over small towns, farms en every day struggles. En ja, nog steeds persoonificeerd zijn muziek het (plattelands)leven in Midden Amerika, maar nu zijn de thema’s ‘ouder worden’, ‘ziekte’, ‘eenzaamheid’ en ‘pessimisme’. Mijmerend vertolkt met een melancholische droefgeestigheid. Is Mellencamp het leven dan beu? is hij van het pad af? Nee, verre van! Mellencamp’s rasperige soulvolle vocalen zorgen voor kippenvel en de samenzang op een aantal nummers met Karen Fairchild van de countryband ‘Little Big Town’ is prachtig. Bovendien is dit hetgeen Mellencamp graag doet; “I’m really a folk singer. If we didn’t have this technology and rock wasn’t popular, I’d be a guy that’s driving around the country with an acoustic guitar and being a trubador. That’s what I am.” verklaarde hij al eens in een interview. John Mellencamp werpt met ‘Life, Death, Love And Freedom’ zijn meest zwartgallige blik op het leven. Misschien alvast een voorproefje op de musical ‘Ghost Brothers of Darkland County’ die i.s.m. Stephen King op stapel staat voor april 2009. Het tragische verhaal hiervoor is van Mellencamp zijn hand en is een legende over de dood van twee broers en een jong meisje. Mellencamp heeft het verhaal volgens eigen zeggen jaren geleden in zijn woonplaats Seymour, Indiana opgevangen en juist die tragedie intrigeerde hem. Het persoonlijke doel van Mellencamp voor het album ‘Life Death Love And Freedom’ was om erachter te komen of hij net als vele legendarische voorgangers ook sad motherfuckin’ songs kon schrijven en opnemen, dat is hem met verve gelukt! Zoals Bruce Springsteen zijn ingetogen ‘Nebraska’ maakte, zo heeft Mellencamp nu ook een memorabel zwart/wit album als nalatenschap. En de verdrietige klaagzang van het verloren Westen eindigt zowaar nog met een positieve noot in de laatste track ‘A Brand New Song’: Life is always in motion / New people to count on / Here we find a purpose / To sing a brand new song / Brand new song / Sing a brand new song. Johnny Cash zou trots geweest zijn als hij nog leefde. [GvdH]

TRACKLISTING
01. Longest Days - 3:11
02. My Sweet Love - 3:27
03. If I Die Sudden - 3:45
04. Troubled Land - 3:23
05. Young Without Lovers - 2:49
06. John Cockers - 3:51
07. Don’t Need This Body - 3:26
08. A Ride Back Home - 3:12
09. Without A Shot - 3:40
10. Jena - 3:41
11. Mean - 2:34
12. County Fair - 3:41
13. For The Children - 4:36
14. A Brand New Song - 3:58

All songs written by John Mellencamp - Belmont Mall Publishing (ASCAP).
All rights administered by EMI April Music, Inc.

LINKS
John Mellencamp Official Site
Mellenblog
JohnMellencampDotCom’s Videos
mooiMuziek review
Nashville FM Americana Top 25
Hanx cd recensies
Rolling Stone album review
Rolling Stone interview 2007
WTHR John Mellencamp interview 2003
Blender magazine questions from fans

Reageren is niet mogelijk.