Bruce Springsteen in Keulen

bskeulen1

“Guten Abend. Is anybody alive out there?” schalt door de Kölnarena. De openingszin van Bruce Springsteen in deels de taal van het land waar hij speelt en deels in het Engels klinkt ons inmiddels vertrouwd in de oren. Evenals het aftellen “one-two… one-two-three-four” bij de rechttoe- rechtaan rocksongs, zijn betoog tegen de huidige regering Bush, zijn flying Fender die over meerdere meters naar een roadie wordt gegooid, het publiek op de voorste rij dat even zijn gitaarsnaren mag aanraken…

Het zijn allemaal terugkerende rituelen bij een optreden van Bruce Springsteen en de E Streetband in deze Magic tour. Maar we kunnen het niet vaak genoeg horen en zien want een concert van Springsteen en zijn kompanen verveelt nooit en is altijd weer verrassend en geweldig om te beleven omdat door de onvermoeibare inzet van de oudjes het jeugdige enthousiasme er steeds vanaf spat!

bskeulen3

De verrassing zat hem dit keer wat mij betreft in het spelen van ‘Kitty’s Back’. Op veler verzoek van het publiek (er werden zelfs borden met ‘Kitty’s Back’ omhoog gehouden) werd deze 34 jaar geleden gecomponeerde en lang uitgesponnen track gespeeld. Dit ging wel ten kosten van ‘Darlington County’ en ‘Tunnel Of Love’ welke oorspronkelijk op de setlist stonden. Alle muzikanten en met namen de keyboardspelers Roy Bittan en Charles Giordano konden er in deze jazzy compositie lustig op los improviseren, jamming time! Nu viel ons helemaal op dat de akoestiek in deze Keulse Pot toch heel wat beter was dan in de Mokumse Galmbak. Wellicht heeft dit te maken met de houten tribunes en de speciale schuine bouw van deze evenementenhal. Hoe dan ook, het geluid klonk hier wél naar behoren. Omdat wij dit keer voor tribuneplaatsen hadden gekozen was het zicht op het podium uiteraard minder goed dan dat je vlak voor het podium staat. Hierdoor mis je persoonlijk toch enige beleving en ontgaan de kleine gebeurtenissen op het podium je; bij één van mijn favoriete nummers ‘The Promised Land’ gooide Bruce zijn mondharmonica omhoog met de bedoeling deze achter zijn rug weer op te vangen, tot zijn eigen hilariteit mislukte dit. En tijdens ‘I’ll Work for Your Love’ had Nils Lofgren wat ongemakken met zijn gitaar die toen even niet meer te horen was. Wat we wel goed meekregen was dat het eerste deel van de klassieker ‘The River’ bewust zonder slag- en sologitaren gespeeld werd én uit volle borst werd meegezongen door het 18.000 koppige publiek. We hadden vanaf onze plek een mooi overzicht over bijna de gehele zaal, het dolenthousiaste publiek en de waving hands van de fanatieke fans in de pit op de vloer.
Andere hoogtepunten waren de gitaarpartijen in ‘Because the Night’, het mondharmonicawerk van Bruce in o.a. ‘Reason to Believe’, de aanvullende vocalen én de lief jankende vioolklanken door Soozie Tyrell, de (wat mij betreft té spaarzame) zangpartijen van Little Steven die me op de een of andere manier toch ’steeds weer aan Keith Richards doen denken, en de vindingrijke doch eenvoudige drumpartijen (o.a. ‘Devils Arcade’ en ‘Badlands’) van Max Weinberg blijf ik toch ook indrukwekkend vinden. Evenals de saxsolo’s en de humoristische gebaartjes van Big Man Clerence Clemmons.

bskeulen2

Na de 5e en naar wij dachten laatste toegift ‘American Land’ waarvan Paul en ik inmiddels onze eigen versie hadden gemaakt ("tara-tara tara-tara tara-tara-tara, hey!") leek The Boss letterlijk uitgeteld en stortte hij zich met gitaar en al achterover ter aarde. Maar Steven Van Zandt en Nils Lofgren bogen zich - als waren het coaches die een bokser die net knock-out was gegaan moesten oplappen - over Bruce heen, waarna hij weer opkrabbelde en ‘Santa Claus Is Coming To Town’ inzetten. Goedgemutst (Bruce en Clerence droegen in dit nummer beide een kerstmuts) werd met deze luchtige traditional door ons afscheid genomen van The Boss en zijn earthshaking, heartbreaking, history making E Street Band! Het gastrolletje van de Keulse zanger/gitarist Wolfgang Niedecken van de band BAP in het laatste nummer was van ondergeschikt belang en wat ons betreft ook volkomen overbodig. Einde show maar het “oohoo-hoo” van ‘Badlands’ klonk nog steeds na in de lege bierpullen en in de volle parkeergarage.

bskeulen4

Reis- en lotgenoten Herman ‘Berkien’, Willem ‘Kiwi’ en Paul ‘Gasthuis’ bedankt voor jullie prettige gezelschap tijdens die Lange Reise en bij das Kleine Steakhaus (toevallig) voor en na het optreden van Der große Chef! “The Boss rockt rüstig!” loofde de Duitse pers de volgende dag het optreden in Keulen. Hetgeen zoiets wil zeggen als: “The Boss rockt er energiek op los!” Wij kunnen dit alleen maar onderschrijven en gaan rüstig toeleven naar 18 juni 2008 als de E Streetband ook Nederland weer aan zal doen, wij verdienen het. “Still at the end of every hard earned day people find some reason to believe”. [GvdH]

SETLIST
13 december 2007
Duitsland Keulen, Köln Arena

01 Radio Nowhere
02 Ties that Bind
03 Lonesome Day
04 Gypsy Biker
05 Magic
06 Reason to Believe
07 Because the Night
08 She’s the One
09 Living in the Future
10 Promised land
11 Waitin’ On A Sunny Day
12 The River
13 I’ll Work For Your Love
14 Devils Arcade
15 The Rising
16 Last to Die
17 Long Walk Home
18 Badlands

19 Girls in Their Summer Clothes
20 Kitty’s Back
21 Born to Run
22 Dancing In The Dark
23 American Land
24 Santa Claus (with Wolfgang Niedecken)

LINKS
Be True: Santa Wolfgang in Keulen
Spiegel recensie
Der Westen recensie
Over rollende en springende stenen
Officiele foto’s
Foto’s pointblank
Foto’s photobucket
You Tube - Reason…
You Tube - Santa
You Tube - Magic
You Tube - Girls…

Reageren is niet mogelijk.