Zap de neger - 5 december

- column door GvdH -

Vanmorgen hoorde ik iemand op de radio zeggen dat er op Sinterklaasavond helemaal niets leuks op tv te zien was. Daar ben ik het niet mee eens! “Wat? Kijk jij dan naar de tv op pakjesavond?” vraagt u. Nee natuurlijk niet! Althans, normaal gesproken niet maar gisteren wel. Nou ja kijken… zappen! Heel veel zappen! Negers zappen. Ik ga het proberen uit te leggen. Iets wat mijn moeder - toen ik vanavond bij haar was - ook probeerde te doen door de telefoon aan mijn broer. De goedwillende poging strandde al bij het woord ‘neger’. “Wat bedoelt u nou ma, negen of een kleurling?", “nee eentje, vijf tellen, want blanke mensen zie je teveel!” was haar antwoord.
Ik begrijp het, dit vraagt om opheldering.

Na meer dat tien jaar surprises maken en 3 jaar lang dobbelen op 5 december waren wij weer eens aan iets anders toe in onze familiekring . De kinderen worden ouder en de oudjes niet gauwer nietwaar? Het voornemen was om te gaan gourmetten en dat iedereen voor zichzelf een cadeautje kocht. Geen geknip, geplak, gezaag, genaai en gefreubel met surprises die toch maar in no time aan flarden zouden worden getrokken. En geen gezweet op rijmen die altijd als een prop verdwijnen (zie je wel, dat rijmt ook al niet).

zap_piet

Gourmetten! Lekker zelf iedereen z’n kostje laten koken. Makkelijk voor de gastvrouw. Al liep die alsnog de benen uit haar lijf om alle pannetjes, schaaltjes en glazen vol te houden (dank Marijke!). De jeugd had de opdracht gekregen om een spelvorm te verzinnen om pakjesavond toch nog op een ludieke manier in te vullen. De aloude schuimplastieke dobbelsteen kwam weer uit de kast gerold maar kreeg al snel een niets ontziende zwieper van de heer des huizes. Geen goed plan dus. Tijdens de maaltijd hadden wij de term zap de neger al uit de kakelende snavels van de jeugd gehoord maar wij ouderen wisten niet beter dan dat het een rapper of hiphopper uit het rijtje Ali B, Lange Frans, Spacekees, Kempi en zo-yo-yo-yo-verder betrof. Zep de Neger, respect man!

Gezeten in een gezellige kring rondom de cadeaus én met de televisie aan werd zap de neger het ludieke spel dat vervolgens deze avond gespeeld zou worden. Het bleek een variatie te zijn op een drankspel dat door studenten nog wel eens op een beschonken avond gespeeld wil worden. Zeker niet racistisch bedoeld, want zoals oma de avond erna door de telefoon nog zei: “blanke mensen zie je teveel!”

De spelregels van deze pakjesavond versie werden ter plekken bedacht en aangepast. Zap naar een tv-kanaal en tel tot 5, als er binnen die 5 seconden een neger in beeld komt mag je het pakje open maken. Zo niet dan geef je de afstandsbediening door aan je rechter buurman of vrouw. Zwarte Pieten telden voor deze gelegenheid ook mee. Oma begon en zapte ouderwets naar Nederland 1, NCRV. En ja hoor, drie Zwarte Pieten in beeld binnen 5 seconden! Dat wordt een korte avond zo. Maar pret alom, het spel was nu al geslaagd. Ondanks dat de tv vervolgens diverse keren op TMF en MTV werd gezet, waar het doorgaans toch zwart ziet van de negers, duurde het een rondje of drie voordat de volgende kleurling eindelijk in beeld kwam.

zap_neger

Het sein werd nu gegeven om het onderwerp te veranderen in ‘kaal hoofd’: zap de kale. Een scheidsrechter wiens glad geschoren schedel in het felle licht van de schijnwerpers weerkaatste moest er vervolgens aan geloven. Weer pret voor tien want het spel sloeg nu echt aan. Zap de pet werd de volgende variatie. En weer was het raak. De winnaar zapte nota bene alle drie de voorgaande onderwerpen in 1! Een kale neger met een pet! Quintis Risti uit de politieserie Van Speijk werd hierdoor hét onderwerp van gesprek deze avond. Hij zou er zelf het hardst om gelachen hebben al was ‘ie erbij geweest.

In de loop van de avond werden achtereenvolgens de volgende voorwerpen het onderwerp van (z)absurditeit: neger, kale, pet, bejaarde, huis, bal, kind, horloge, oorbel, hoofddoek, rode trui, grasveld, plant, vogel, huilen, lachen, zoenen… Deze kwamen in mijn beleving aan het einde van de avond allemaal tegelijk in een flits van vijf tellen in 1 beeld op mijn netvlies terecht. Of had ik me zitten bezuipen… ehh bezappen?!

Opgemerkt moet nog worden dat de dames opvallend veel naar Hugh Grant zapte, de heren naar een voetbalwedstrijd en de kinderen de al genoemde muziekkanalen blindelings wisten te vinden. Met als gevolg een wederom zeer geslaagde zapjesavond… ehh pakjesavond! De ongewenste ledematen en kreten die ondertussen ook voorbij flitsten hebben we ook maar op de koop toe genomen en zorgden juist voor nog meer hilariteit. Met zap de neger valt niet te dissen!
De vorm is soms belangrijker dan de inhoud. ;-)
[GvdH]

zap_sint

Geloof het of niet maar er is zelfs een Zap de Neger bordspel te downloaden. Een leuk gezelschapspel voor een beschonken avond, proost!

Reageren is niet mogelijk.