Beth Hart in Het Paard 10-11-2007

Beth Hart - Paard van Troje, Den Haag 10-11-2007

Of het op voorhand bekend was weten we niet maar Beth Hart en haar band waren deze avond genoodzaakt om het optreden vroeg te beginnen en te eindigen in het Haagse Paard van Troje. De grote zaal van het Paard (capaciteit voor 1100 bezoekers), dat in 2003 door meesterarchitect Rem Koolhaas in een modern jasje is gestoken, moest namelijk om 23.00 uur weer leeg zijn omdat er een house-party stond gepland (?). Hierdoor moesten wij als trouwe clubconcertbezoekers (die doorgaans juist vrij laat beginnen) helaas ook de support-act de Engels lady-troubadour Tracy Curtis missen. Wellicht dat dit ook de oorzaak was van de wat rommelige geïmproviseerde show van Beth Hart. Al voor 21.00 uur was Beth - net zoals op de ‘Live At The Paradiso’ dvd - van start gegaan met “Hiding Under Water". Op de cd’s klinkt de muziek soms teveel mainstream-rock maar live spat de energie en de power er werkelijk vanaf. De vergelijking met Janis Joplin is al meerdere keren gemaakt, en er zijn inderdaad overeenkomsten tussen de beide zangeressen. Met name haar stemgeluid en haar levenswijze waarin het vechten tegen problemen als drugs en alcohol centraal staan. Een uitgebreide biografie is te lezen op www.bethhartmusic.com.

bethhart07

Beth bespeelt zeer verdienstelijk de toetsen en een hechte band - waarvan Jon Nichols (gitaren) en Tom Lilly (basgitaar) alweer zo’n 7 jaar met haar spelen - ondersteunen haar. Drummer Todd Wolf completeert het stel. Stevige rocksongs worden afgewisseld met gevoelige ballads waaronder het biografische “L.A. Song” (Out Of This Town) en het schitterende kippenvelnummer “Skin” van haar tweede album ‘Screamin’ for My Supper’ (1999), pianoliedjes die duidelijk beïnvloed zijn door één van Beth’s idolen Etta James. Een bluesy uitvoering van “Broken & Ugly” mocht er ook zijn en van de laatste cd ‘37 Days’ (in 37 dagen opgenomen en gemixt, vandaar die titel) werden de ruigere nummers “Waterfalls", “Sick” (een aanklacht tegen George Bush), “One Eyed Chicken” (over de tweepotige hond en de éénogige kip van haar oom) en de single het catchy “Good As It Gets” (toegave) gespeeld. Beth was zo af en toe goed de draad kwijt en was zoals vermeld nogal improviserend bezig deze avond. Songs als “Jealousy", “Leave The Light On” en “Immortal” stonden wel op de setlist maar werden jammer genoeg door tijdgebrek (?) niet gespeeld terwijl andere nummers niet goed werden aangekondigd ("Fuck Morocco") of toch werden gespeeld. Bij intermezzo’s tussen de nummers door werden jan (haar man en reddende engel Scott Guetzkow is op en om het podium haar grote steun en toeverlaat) en alleman (de crew, publiek) betrokken en zoals we gewend zijn van haar, met veel schutting taal omlijst. En blijkbaar zit Beth er nogal mee dat ze onlangs gestopt is met roken en noodgedwongen Nicorette kauwgum moet kauwen. Prompt, kreeg ze dus een sigaret uit het publiek aangeboden die na een hilarische neus- en okselbehandeling weer terug de zaal in werd gesmeten. Het is allemaal onderdeel van de energieke, spontane en ongegeneerde performance van miss Guetzkow-Hart. Want Beth is tegenwoordig optimistisch én gelukkig en dát druipt er vanaf. Of dat gunstig is voor een blueszangeres die juist de ellende zo effectief van zich af weet te zingen zal te tijd leren.

Ik heb Beth al eerder meeslepende live optredens zien geven, maar miste bij dit té korte optreden in Het Paard eerlijk gezegd een beetje de bezieling en de overgave welke gewoonlijk wel van Beth’s optredens afspatten. Wellicht had ze al een griepje onder de leden want wegens ziekte werd het optreden dat gepland stond voor zondagavond 11 november in Tivoli in Utrecht afgelast. De volgende stap voor Beth Hart is het heroveren van haar vaderland de VS, waar ze sinds ze ontspoorde uit de gratie ligt. Want Europa en vooral Denemarken, Noorwegen en Nederland liggen al definitief aan haar blote voeten. In september zei ze in een interview: Ik zeg dan altijd: ‘mam, ik ben heel populair in Nederland hoor’. Maar ik denk niet dat ze me gelooft, haha". Beth Hart zal samen met haar band op Oudejaarsavond optreden in de Amsterdamse poptempel Paradiso. [GvdH]

SETLIST:
01. Hiding Under Water
02. Ringing
03. Delicious Surprise
04. G.O.P. (Good Old People)
05. Just A Little Hole
06. L.A. Song (Out Of This Town)
07. Skin
08. Broken & Ugly
09. Is That Too Much To Ask
10. Catalina
11. Waterfalls
12. Sick
13. One Eyed Chicken
ENCORE:
14. At The Bottom
15. Good As It Gets

Beth Hart at Paard van Troje, Den Haag (The Netherlands) on November 10th, 2007: video from G.O.P. (Good Old People)
Pictures at: www.bethaholics.com

LINKS
More Beth Hart on YouTube
www.bethhart.com
www.bethhartmusic.com
www.universalmusic.nl/BethHart
bethhart.web-log.nl
nl.wikipedia.org/wiki/BethHart
bethhart.com/bethboard/optredenDen Haag101107

Reageren is niet mogelijk.