Blues aan Zee festival - Zaterdag 3 nov. 2007

Het Blues aan Zee festival kende dit jaar een zeer gevarieerd programma met 11 bands in de 4 zalen van de Monsterse Noviteit. Samen met Bluesforum.nl fotograaf JackDaniels was ik met hoge verwachtingen naar de ons zo wel bekende locatie in het Westland getogen. Onze aandacht hadden we gevestigd op met name de acts Bradley’s Circus en Ralph de Jongh in The Cotton Club. Dit om de doodeenvoudige reden dat je op zo’n festival nu eenmaal niet alles tegelijk kan zien en horen.

bs-archief

De kelder van de Monsterse Noviteit was omgetoverd tot een ware dertiger jaren danslokaal. Bij het betreden van de zogenaamde Cotton Club zat de sfeer er al direct goed in, champagnekoelers op de tafels, relaxte mood, lekker chill. De vijfkoppige band Bradley’s Circus beet hier het spits af. De band wisselt eigen composities af met covers van o.a. Willy Dixon en Otis Rush, het liefst met zoveel mogelijk improvisatie. Bradley’s Circus speelt eigentijdse muziek met invloeden van de blues, jazz, country en R&B. Ze bestaan sinds november 2005 en zijn inmiddels redelijk succesvol. Hetgeen blijkt uit het feit dat ze dit voorjaar in het voorprogramma stonden van de blueslegende Johnny Winter, en dat ze de titelmuziek voor de speelfilm The Deal voor hun rekening namen. Centrale figuur in deze band is de 26 jarige Eindhovense zangeres/gitarist Mattanja Joy Bradley (voorheen in Karma Bonita). Met haar gezegende muzikale talenten en haar looks weet ze continue de aandacht op zich te vestigen. Echter gitarist/zanger Jimmy the Lounge, tollende bassist Toine Stout (staande bas), drummer Beewee Nederkoorn en Lidewij Veenhuis (bluesharp) staan ook hun mannetje/vrouwtje. Veenhuis blies al eerder haar mondharmonica partijen mee in het gezelschap Blues Happens en bracht wederom menig bluesliefhebber in vervoering. De stem van Mattanja is soms krachtig en soms gevoelig en doet bij tijd en wijlen denken aan de legendarische Janis Joplin. Haar podiumpresentatie én die van de hele band is onderhoudend. Of het nu gaat om het gevarieerde repertoire (van het gevoelige I Can’t Quit You tot het swingende Chicken Scratch), de sharp clothing, de bijpassende danspasjes, het bestellen van een ‘Amy’ (biertje) of het in het gareel houden van de hond (podiumbeest)… het past gewoon allemaal bij Bradley & co. Van lounge tot Wang Dang Doodle, the circus is in town! In april van dit jaar heeft de band de CD ‘Live in Holland’ opgenomen, deze is verkrijgbaar bij de optredens of via  www.bradleyscircus.com

ralph-archief

Ralph de Jongh konden we al uit het voorprogramma van Cuby & the Blizzards waar hij met zijn gedrevenheid in korte tijd  bijzonder veel indruk op ons gemaakt had. Gelukkig was dit de organisatie van Blues Aan Zee ook niet ontgaan en werd hem in The Cotton Club een eigen podium en meer tijd gegund. De Jong wordt gezien als hét talent in de vaderlandse blues-scene en is een begenadigd blues-singersongwriter. Volgens zeggen werd hij als kleuter al geïnspireerd door de Stones-platen van zijn vader, oefende hij uren lang op zijn gitaar en ontwikkelde hij een stemgeluid dat doorgaans wordt voorgebracht door blues zangers uit de toenmalige Mississippi Delta. Ralph oogt aanvankelijk tijdens het soundchecken nogal chaotisch (én is dat volgens eigen zeggen ook) maar eenmaal in de spotlights gaat hij helemaal op in zijn muziek! Hij is een excellente (slide)gitarist en mondharmonica speler en een energieke zanger. Hij streelt en tart zijn akoestische en elektrische gitaren tegelijkertijd. Zijn voeten fungeren als de ritmesectie. De houten klompen had Ralph voor deze gelegenheid thuis gelaten maar het ritme werd nu met de cowboylaarzen aangegeven. Muzikanten als Robert Johnson, Son House, Elmore James, Muddy Waters enz. hebben zijn hart gestolen en op geheel eigen wijzen verkondigt hij hun composities. Zelfs Sympathy For The Devil van de Rolling Stones weet hij te vereenvoudigen tot een blues traditional. ‘Eerlijk’ en ‘puur’ zijn woorden die van toepassing zijn op zijn performance. Zijn gestoorde motoriek oogt soms gênant maar is van een eerlijkheid die zijn weerga niet kent. Puur is de vertolking van de songs die hij vol overgave ten gehore brengt. Je ziet en voelt letterlijk het zweet van zijn optreden afspatten. Een ruwe blonde bolster met een zwarte ziel. De cd/dvd Emotion is sinds oktober 2007 verkrijgbaar in de betere platenzaak of via www.ralphdejongh.com [GvdH]

lidewij031107

Programma Blues Aan Zee - 3 november 2007:

The Chapel
Fried Bourbon (B)
The Rhythm Bombs (B)
Lefthand Freddy

The Theatre
Mudcat (USA)
Little Louis

The Cotton Club
Bradley’s Circus
Ralph de Jongh
Jimmy Bowskill (CAN)

The Main Stage
Robbert Fossen band
Voodoo Boogie (B)
Tom Principato (USA)

LINKS
www.bluesaanzee.nl
www.bradleyscircus.com
www.ralphdejongh.com
www.bluesforum.nl
Foto’s van 03-11-07: www.peetplafond.nl

Reageren is niet mogelijk.