Rush live in Ahoy 16-10-07

Cocertverslag door Hans van den Heuvel [OOR]

Het gerucht gaat dat dit wel eens de laatste tournee van RUSH zou kunnen zijn. Is dat wellicht de reden dat de band, die op de maand af drie jaar geleden op precies dezelfde plek de tournee ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van deze bezetting afsloot, ditmaal zelfs twee dagen achtereen in Ahoy optreedt?

In de zaal wordt duidelijk waarom de Canadezen de Ahoy twee avonden hebben gereserveerd. Een groot gedeelte van de arena wordt namelijk in beslag genomen door filmcamera’s, waaronder een paar gigantische zwenkmodellen, die als een octopus op de kermis over de hoofden van de toeschouwers heen zweven. We tellen er maar liefst 14, die het optreden voor een mogelijke toekomstige dvd release of tv uitzending registeren. Dat is exclusief het pocketmodel van bassist/zanger Geddy Lee, die iedereen keihard Hello Canada laat roepen. Om de familie en buren thuis ervan te kunnen overtuigen dat ook in andere landen mensen weten wie of wat Rush precies is.

rush2007

De drukke activiteit van de camera’s is omgekeerd evenredig aan de bewegingen op het podium. Hier wordt serieus gemusiceerd. Drie beeldschermen boven het plankier geven de muzikanten onder de bezoekers de kans om tot op de millimeter te volgen wat de vingers en handen van hun helden precies doen. Maar dat is dan ook niet misselijk. Rush was en is de ultieme muzikantenband, die in Canada en de VS de cross-over naar de hitlijsten heeft weten te maken. Hun songs zijn lang en door de vele ritmewisselingen vaak gecompliceerd, maar verzanden nergens in blind gepiel.

Door de jaren heen is het geluid van het Canadese supertrio aan wat stijlschommelingen onderhevig geweest. De sound van Rush anno nu is heel erg in de jaren 80 gegrondvest. Met veel delay achter de gitaar. Alsof de new wavers en de technocraten elkaar in een innig huwelijk hebben gevonden. Geen wonder dan ook dat Rush zowel van invloed is geweest op bands als Dream Theater en zelfs math metal aan de ene en Muse en Mars Volta aan de andere kant.

Stond de tournee drie jaar geleden min of meer in het teken van Rush’ en andermans ‘greatest hits’ (kort daarvoor was de cover-EP Feedback verschenen), ditmaal wordt de setijst gedomineerd door de eerste helft van de nieuwe cd Snakes And Arrows en maar liefst vier van Permanent Waves (Entre Nous, Freewill, The Spirit Of Radio en Natural Science) en Moving Pictures (Tom Sawyer, YYZ, Limelight en Witchhunt), platen die Rush begin jaren 80 maakte. Bij elk nieuw album leek de ultieme perfectie bereikt, maar steeds weer bleek het Canadese trio daar toch weer een schepje bovenop te kunnen doen. Hoe moeilijk Rush het zich in het verleden ook maakte, ieder nummer wordt vanavond vlekkeloos uitgevoerd. En zelfs als er al iets niet goed gaat, blijkt dat ingepland. Getuige het animatiefilmpje aan het begin van Tom Sawyer, waarin het nummer, als het wordt ingezet, klinkt als een stukje hiphop op helium. Meteen daarna wordt het rechtgezet. ‘That’s not Tom Sawyer. That’s Huckleberry Finn. Start this song again, and this time do it right! lees verder op www.oor.nl

Setlijst:
Limelight
Digital Man
Entre Nous
Mission
Freewill
The Main Monkey Business
The Larger Bowl
Secret Touch
Circumstances
Between The Wheels
Dreamline

Pauze

Far Cry
Workin’ Them Angels
Armor And Sword
Spindrift
The Way The Wind Blows
Subdivisions
Natural Science
Witch Hunt
MalNar
Drum Solo
Resist
Distant Early Warning
The Spirit Of Radio
Tom Sawyer

Toegift:
One Little Victory
A Passage to Bangkok
YYZ

LINKS:
Recensie in Oor
Rush interview door Kees Baars in Revolver #10
Photos from the UK Tour Oct 2007
www.rush.com
www.therushforum.com
www.rush.com
www.rush.equilibriumbooks.com

Reageren is niet mogelijk.