Bruce Springsteen - Magic (2007)

SCHIJNBAAR ONMOGELIJK, MAGIC!
Bruce Springsteen - Magic (2007) – recensie door: Gillespy

bs-magic

Eindelijk weer een nieuwe plaat van The Boss met zijn vertrouwde E Street-band. Dit is waar de fans op hoopte en rekende na zijn verdienstelijke uitstapjes met de Seeger Sessions Band (2006) en het ingetogen ‘Devils en Dust’ (2005). In dat opzicht is de man ouderwets vernieuwend. Hij kent vele gezichten maar is in de eerste plaats een rocker. Dit nieuwe album ‘Magic’ (oktober 2007) getuigd daarvan. ‘Magic’ werd in twee maanden tijd opgenomen in de Southern Tracks studios in Atlanta en geproduceerd door rockproducer Brendan O’Brian, met wie Springsteen eerder heeft samengewerkt voor ‘The Rising’ en ‘Devils & Dust’. O’Brian is een grote meneer in de muziekindustrie en werkte o.a. met Bob Dylan, Pearl Jam, Red Hot Chili Peppers, Aerosmith, Limp Bizkit, KoЯn en Rage Against the Machine. De opnamen verliepen deels gescheiden omdat ook Springsteen zijn begeleiders tegenwoordig naam en faam maken met andere projecten. Zo is drummer Max Weinberg de vaste bandleider bij de veelbekeken tv-show “Late Night With Conan O’Brien”. Dus Springsteen deed - bijgestaan door zijn eega Patti Scialfa - doordeweeks de vocalen en de overdubs. En Weinberg, bassist Gary Tallent, pianist Roy Bittan en Bruce Springsteen legden in de weekends de basis voor de instrumentale tracks. De andere leden van de E Street Band, keyboardspeler Danny Federici en de gitaristen Steven Van Zandt en Nils Lofgren, kwamen regelmatig hun partijen inspelen zonder dat de rest aanwezig was. Maar Springsteen stond er wél op om zelf in de studio aanwezig te zijn als zijn bloedbroeder Clarence Clemons zijn saxofoonpartijen kwam inspelen. The Boss en Big Man hebben een hechte band samen wat vaak tot dynamische muzikale uitspattingen leidt. Blijkbaar heeft deze opnameprocedure toch ook z’n voordelen: “It’s easier to manage the songs with less people,” zei O’Brien hierover. En het moet gezegd, deze logistieke uitdaging weerhield Bruce Springsteen & The E Street Band en niet van om wederom een prachtige plaat te maken. ‘Magic’ is een mega energieke rock cd geworden. De songs zijn superstrak ingespeeld door Bruce en de leden van de E Street Band met hun onmiskenbare geluid. De teksten van Bruce gaan niet zomaar over bloemetjes en bijtjes maar zitten zoals altijd, vol met belangrijke boodschappen.

De eerste track en tevens de eerste single “Radio Nowhere” is een recht-toe-recht-aan rocker dat na twee keer beluisteren probleemloos is mee te zingen. Dat zelfde geldt eigenlijk voor “You’ll Be Comin’ Down". Het rhythm and bluesy “Living In The Future” doet sterk denken aan “Hungry Heart” en “Darlington County". “Your Own Worst Enemy” is een mooie mid-tempo ballad met tingeltangelgeluidjes van keyboards, percussie en harmonieuze vocalen. “Gypsy Biker” geeft een soort van country and western sfeer weer ("The River") door het gebruik van de authentieke mondharmonica en de yell ("whoo!") van Springsteen. “Girls in Their Summer Clothes” zou een regelrechte kersthit kunnen worden, al doet de tekst anders vermoeden. “I’ll Work for Your Love” is een niemendalletje maar wel met ‘Big Man’ Clarence Clemons op scheurende sax. De titeltrack “Magic” klinkt luchtig en heeft een mooi akoestisch intro maar klinkt verder niet echt betoverend ("I got a rabbit in the hat, If you wanna come and see, This is what will be"). Misschien een poging om de werkelijkheid te verbinden met een hogere werkelijkheid, magisch realisme. “Last to Die” een up-tempo rocker, is echt zo’n song dat het live goed zal gaan doen. Zoals je de meeste nummers van Springsteen eigenlijk het beste tijdens concerten kan horen: The Boss is one of the greatest live concert performers ever! “Long Walk Home” een ballad vol verdriet en hoop, we kennen het nog van de live uitvoeringen met the Seeger Sessions Band, prachtig en ontroerend. “Devil’s Arcade,” is de enige song op het album met een politieke inslag (You said “Heroes are needed, so heroes get made"). De laatste track, “Terry’s Song", wordt wederom akoestisch ingeleid, het is onderhoudend en het klinkt welhaast Dylanesque. Had ook zo op ‘Devils & Dust’ gekund. ‘Magic’ van Bruce Springsteen and the E Street Band is de opvolger van het met een GRAMMY Award-bekroonde, multi-platina, nummer 1 album ‘The Rising’. Het zal - gesteund door de Magic Tour 2007-2008 - vermoedelijk dezelfde weg naar de top vinden. Als Springsteen liefhebber van het eerste uur ben ik dik tevreden met dit album en kijken wij vol verwachting uit naar de live optredens in het najaar van 2007. Bruce verstaat de kunst van het schijnbaar onmogelijke: Magic! This is what will be.

The Boss & Big Man

The E Street Band’s members are: Roy Bittan - keyboards; Clarence Clemons - saxophone, percussion; Danny Federici - keyboards; Nils Lofgren - guitars; Patti Scialfa - vocals, guitar; Garry Tallent - bass; Steven Van Zandt - guitars; Max Weinberg - drums.

Bruce Springsteen - Magic (2007)
Label: Columbia

01. Radio Nowhere 3:20
02. You’ll Be Comin’ Down 3:46
03. Livin’ in the Future 3:56
04. Your Own Worst Enemy 3:19
05. Gypsy Biker 4:32
06. Girls in Their Summer Clothes 4:20
07. I’ll Work for Your Love 3:35
08. Magic 2:46
09. Last to Die 4:17
10. Long Walk Home 4:35
11. Devil’s Arcade 5:06
12. Terry’s Song 4:11

LINKS
http://www.brucespringsteen.net/
http://www.betrue.nl/
http://www.springsteenlyrics.com/
Local Users of Tramps Like Us
BS Rolling Stone interview
Music meter: Magic

DEVIL’S ARCADE©
Album’s version - lyric

Remember the morning we dug up your gun
Our arms in a barren, a hanging sun
Those first nervous evenings of perfume and gin
The lost smell on your breath as I helped you get it in
The rush of your lips, the feel of your name
The beat in your heart, the devil’s arcade

You said “Heroes are needed, so heroes get made”
Somebody made a bet, somebody paid
The cool desert morning and nothing to save
Just metal and plastic where your body caved
The slow games of poker with Lieutenant Ray
In the ward with the blue walls, a sea with no name
Where you lie adrift with the heroes of the devil’s arcade

You sleep and you dream, your buddies Charlie and James
And wake with a thick desert dust on your skin

[Instrumental]

Voice says “don’t worry, I’m here
Just whisper the word tomorrow in my ear”
House on a quiet street, a home for the brave
A glorious kingdom with the sun on your face
Rising from a long night as dark as the grave
On a thin chain of next moments and something like faith
On a morning to order a breakfast to make
A bed draped in sunshine, a body that waits
For the touch of your fingers, the end of the day
The beat of your heart, the beat of your heart
The beat of your heart, the beat of your heart
The beat of your heart, the beat of her heart
The beat of your heart, the slow burning away
Of the bitter fires of the devil’s arcade

Reageren is niet mogelijk.