Jan Akkerman - Live In Concert - Naaldwijk

Westlandtheater De Naald, Grote Zaal ‘t Oog
dinsdag 27 februari 2007

ja

In 2005 kreeg Jan Akkerman - na 40 jaar van hard werken - eindelijk een Gouden Harp voor zijn gehele oeuvre. De jury noemde hem ’s werelds beste gitarist ooit. ‘Met een eigen stijl, iemand die met zijn vingers boeiende verhalen vertelt’. Jan Akkerman wordt nog steeds beschouwd als de invloedrijkste gitarist die Nederland heeft voortgebracht. Wereldfaam verwierf hij toen hij door het Engelse tijdschrift Music Maker werd uitgeroepen tot ‘beste gitarist van de wereld’. Hij werd geboren op Kerstavond 1946 in de Amsterdamse Jordaan. Als peuter pingelde hij al op zijn speelgoedpianootje en op zijn vijfde kreeg hij een, zoals dat in de Amsterdamse volksmond heette, trekkast. Tot zijn tiende bleef hij zijn accordeon trouw, hoewel hij tussentijds de trotse bezitter werd van een gitaar. Hij kreeg privélessen van Gerard Gest, die al gauw merkte met een natuurtalent te maken te hebben. Dat blijkt vooral uit zijn weerzin tegen muziektheorie en solfège. Gespééld moet er worden!

Zo ook op dinsdagavond 27 februari in Westlandtheater De Naald, waar voor een bijna uitverkocht huis werd gespeeld. Ondanks zijn 39 graden koorts trok Akkerman ouderwets van leer (oeps… sorry voor de woordspeling ;)) en was hij zijn bekende cynisme gelukkig nog niet kwijt geraakt: “bedankt dat jullie op een doordeweekse dinsdag hier met z’n allen wilde komen, ik zou het zelf niet doen". Jan deed een greep uit zijn eigen repertoire van ballads, blues, rock en swing waarbij er achter ieder muziekstuk een autobiografisch verhaal zit. Elektrisch werd hij bijgestaan (geen akoestisch werk dit keer) door drie topmuzikanten: ‘Papa’ Coen Molenaar (keyboard), Marijn v/d Berg (drums) en een nieuwe jonge bassist. Akkerman opent de avond met het Focus nummer ‘Answers? Questions!’, gevolgd door nog wat oude stukken en ‘groovende’ werken van zijn laatste cd ‘CU’ (2003). Ietwat gehinderd door materiaalpech (en wellicht zijn koorts) leek de eerste set wat rommelig te worden, gelukkig wist Akkerman de draad weer al improviserend op te pakken. Na de pauze werden o.a. een track van de lp ‘ELI’ die hij samen met Kaz Lux opnam in 1978 en de internationale hit ‘House Of The King’ in een up-tempo versie vlekkeloos uitgevoerd. Grappig waren ook de eigen songtitels die Jan ter plekken verzon, bijvoorbeeld bij Paul Wellers’ ‘You Do Something To Me’ (volgens Jan: “Wat heb je met m’n zus geflikt?” :)) en de prachtige bluesimprovisatie ‘The road to Naaldwijk… of zoiets’. In de toegift werden we toch nog getrakteerd op de Focus klassiekers ‘Sylvia’ en ‘Hocus Pocus’, waarin Jan het vocale jodelstukje dat Thijs van Leer op de originele versies voor zijn rekening nam, ietwat sarcastische invulde met zijn gitaarspel. De hoge koorts leek Jan Akkerman uiteindelijk weinig parten te spelen waardoor het publiek zich niet onbehaaglijk hoefde te voelen en volop genoot.

LINKS
www.janakkerman.nl
www.youtube.com/janakkerman
www.bertbijlsma.com/janakkerman

Reageren is niet mogelijk.