Archief voor de maand April 2021

Valse pret

Geplaatst op 2 April 2021 door Giel

Twitter facebook YouTube E-mail

Humor is een houvast in tijden van crisis maar politiek blijft valse pret.

‘Ik spreek hier de waarheid’
‘Ik sta hier niet te liegen’
‘Ik heb niet gelogen’
‘Ik lieg niet’

Het lijkt een slecht gedicht maar het zijn écht de woorden die demissionair minister-president Rutte gisteren tientallen keren uitsprak in een uren durend debat. Het had meer weg van een 1 aprilgrap waarbij de kiezers voor de gek werden gehouden. En waar ‘the day after’ weldenkende burgers met verbazing en schaamte op terug zullen kijken. Het hoofdonderwerp was het enige integere kamerlid dat Nederland momenteel ‘rijk’ is: Pieter Omtzigt. Inderdaad ja, hij die enkele weken geleden nog zo vriendelijk was om zijn boekje ‘Een Nieuw Sociaal Contract’ voor mij te signeren, een man van- en voor het volk die strijdt tegen de arrogantie van de macht.

Gisteren zegde de voltallige oppositie het vertrouwen in Rutte op. Hij leek zo vlak voor het Paasweekend het haasje te worden. Toch werd de motie van wantrouwen (“wegwezen, Rutte!”) weggestemd door VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Vervolgens werd er een motie van afkeuring (“vooruit blijf nog maar, Mark.”) aangenomen. Waarna de Vergeetachtige beterschap beloofde. De hele schertsvertoning had veel weg van een serie sketches met de pop Vergeetachtige Jantje uit Sesamstraat, die steevast reageert met: “O, ja, dat was ik vergeten!” Al is dát voor de tv-kijker een stuk leerzamer.

Net toen ik mijn interesse in de politiek in een donkere afgrond voelde wegglijden, moest ik op deze Goede Vrijdag denken aan de laatste worden uit ‘de bijbel’ van ‘onze Pieter’: ‘We kijken niet alleen naar de wilde en hoge golven maar houden onze visie, ons doel in zicht. Dat doel ligt op een aantal terreinen wel een stukje verder dan we tot voor kort dachten, maar als we koers houden en naar de horizon en de hemel kijken in plaats van naar de golven, komen we vanzelf dichterbij.’ Amen en fijne Paashazen.

[Lukrake Notities - autobiografische aantekeningen door GvdH - publicatie als drukwerk in 2022 | Beeld ANP/SesameStreet/VK/RS].

“Politiek is de afdeling amusement van de industrie.”
[Frank Zappa 1940 - 1993].