Archief voor de maand June 2019

Ribs & Blues Festival Raalte 2019 – Dag 1

Geplaatst op 13 June 2019 door Giel

Twitter facebook YouTube E-mail

Op 8, 9 en 10 juni vond de 23e editie van het Ribs & Blues festival, het grootste gratis open-air festival van Europa, plaats in Raalte. (Her)beleef de openingsavond van zaterdag 8 Juni 2019 in Raalte mee in (citaten uit) ons TBA? sfeerverslag waarvan de teksten zijn geschreven door Giel van der Hoeven en Nicolette Johns. De foto’s zijn van Gerrie van Barneveld en José Gallois. Lees het gehele verslag op www.thebluesalone.nl. En klik hier om het gehele fotoalbum te bekijken.

De openers van Ribs & Blues 2019 zijn niemand minder dan Gov’t Mule. Deze band heeft zoals altijd weer de vaste schare internationale fans op de been gebracht. Zij, uit Nederland, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk hebben zich al direct nadat het terrein werd geopend om half zeven eerder vanavond aan de hekken voor het podium gepositioneerd. (…)

Gov’t Mule doen waarvoor zij in Europa zijn, nieuwe fans werven en de bestaande internationale fan-base tevreden stellen met een mix van covers en eigen nummers van de vele albums. “Van hobby bandje tot wereld band” zo introduceerde Johan Derksen dit collektief op HIBF 2017 zijn in Europa om het nieuwe dubbel album opgenomen in New York state Bring On The Music; Live at the Capitol Theatre welke later deze maand (28 Juni) zal gelanceerd worden – eventueel aan te schaffen inclusief dvd – te promoten. (…)

Als de frontman van Blackberry Smoke Charlie Starr op het podium wordt uitgenodigd zijn we allen getuige van een zeer uitzonderlijke mooie uitvoering van een cover van ‘Blue Sky’ wat origineel door The Allman Brothers Band werd gebracht. Een mooi spektakel zo vroeg tijdens deze 22e editie van Ribs & Blues, dit is Southern Rock ten top!

Naar goed voorbeeld van hun helden annex vrienden van Lynyrd Skynyrd en Gov’t Mule is Blackberry Smoke uit Atlanta, Georgia één van de beste live gitaarbands van dit moment. Zoals spreekstalmeester Jaap Harmsen terecht in zijn aankondiging zei. Want veel gevarieerder en uitgebalanceerder als Blackberry Smoke dit deed kan een festival gig niet zijn. Zanger-gitarist Charles ‘Charlie Starr’ Gray is een ideale frontman met een glorieus zuidelijk stemgeluid, die elke Southern Rockband zich zou wensen. (…)

Met keyboardspeler Brandon Still, de altijd lachende Paul Jackson (gitaar en zang) en de onverbrekelijke ritmesectie: de broers Brit (drums) en Richard Turner (bas en zang), vormt dit vijftal een solide band. Vette uptempo rockers, melodieuze midtempo songs en semi-akoestische ballads werden vakkundig in een BS southern rock jasje gehesen in perfect passende snit. Met zowel rock ‘n roll, blues, country als gospel (‘I’m on my way…’) invloeden. (…)

Ook ‘Big Boss Man’ met een gastoptreden van “brother” Warren Haynes van Gov’t Mule was indrukwekkend. Zo ook in de Gregg Allman tribute ‘Ain’t Wastin’ Time No More’. Het wederzijds respect tussen deze heren is groot. Even daarvoor had Starr al gezegd dat het voor hem een grote eer was dat hij met “the almighty Gov’t Mule” mee mocht jammen. Van de cover improvisaties kreeg ‘Come Together’ (The Beatles) de meeste response van het in grote getale opgekomen Sallandse publiek. Waaronder ook weer een aanzienlijke club bebaarde diehard BS-fans die de gehele setlist woordelijk meezongen. Zij, en al die anderen, waren getuige van een heuglijk Blackberry Smoke concert in Raalte.

De tent met de Delta Stage van Ribs & Blues is speciaal voor de openingsavond ingericht als een sfeervolle nachtclub. In de Delta Club krijgt het publiek tijdens de ombouw-pauzes op het Main stage een aantrekkelijk show met diverse acts gepresenteerd. Danseressen, variété, theater, The Haystack Hi-Tones en een sensuele Burlesque act staan hierin centraal. (…)

Hoogtepunt in de Delta Club is het optreden van Fay Loren, ‘Queen of Burlesque’. Ze is inmiddels een internationale act geworden in burlesquekringen maar komt gewoon uit ons eigen Amsterdam. Fay Loren heeft verschillende acts in haar oeuvre maar in Raalte zijn we getuige van haar ‘Gentle Lady’ act. In een twintiger jaren smoking komt de Marilyn Monroe look-a-like op om vervolgens een sensuele striptease te geven. Een zeer smaakvolle show van een dame die er wezen mag. (…)

De muzikale noot wordt door The Haystack Hi-Tones verzorgd. Deze muzikanten deelden het podium al met bijvoorbeeld The Paladins, Lance Canales, spelen/speelden met Lil’ Esther & The Rumble Beat, The Barnstompers. Niet zomaar een bandje dus waarmee de programmeur van Ribs & Blues 2019 in zee is gegaan.

My Baby is een grote internationale act geworden die reeds twee maal op het prestigieuze Glastonbury festival mocht optreden maar ook stonden zij als eerste Nederlandse band ooit (!!) op het festival van Isle of Wight, werden uitgenodigd op het Hongaarse Sziget Festival, maar natuurlijk ook onze eigen festivals Lowlands en Pinkpop konden niet achterblijven hen te programmeren. (…)

Cato van Dijck is de lieftallige schone die beschikken kan over een fijn, goed geschoold, stemgeluid, haar vocalen krijgen nog nét even die aparte sound door het gebruik van de distortion microfoon, het geheel krijgt iets dance-achtigs, iets psychedelisch. (…)

Van Loves Voodoo uit 2013 komt ‘Shameless’ een zeer sensueel en sexy nummer wat de laatste nog niet tot de My Baby-kerk behorenden zich vol overgave laten ‘dopen’ door de bezwerende voodoo-achtige sound van My Baby met die zeer exceptionele goede slide van Daniel Johnston. Ik zeg drie is scheepsrecht, drie keer ben ik getuige geweest van een zeer bijzonder maar illuster en magnifiek optreden van My Baby! My Baby heeft ons anderhalf uur lang de wereld buiten laten vergeten door hun muziek, Music On, World Off! My Baby; Neerlands grootste vertegenwoordiger van de live trance blues!

Ribs & Blues verslagen van dag 2 & 3 volgen later…