Archief voor de maand June 2016

Nog één keer knallen in Maasdijk op DijkRock! 02-07-2016

Geplaatst op 23 June 2016 door Giel

Het DijkRock festival 2016 belooft niet alleen muzikaal bijzonder te worden, het gaat ook de laatste editie in een succesvolle reeks van vijf worden. Hoewel de insiders hiervan al op de hoogte waren komt dit voor veel bezoekers toch als een verrassing. Maar, het is des te meer een reden om nog één keer keihard te gaan knallen!

“Een combinatie van redenen zonder een echte reden”, laat organisator John Voogt weten op de vraag waarom aan dit mooie kleine festival een einde komt? “Het is mooi geweest en de volgende generatie mag nu weer wat anders verzinnen. Door de jaren heen is gebleken dat Dijkenaren vasthoudend en creatief zijn, en dat zal altijd zo blijven”.

Een ding is zeker, ook op 2 juli a.s. zal DijkRock haar naam weer volop eer aandoen. De pop-rock van de Westlandse bands The Stone Policy en Try-Oud en de stoner-metal sound door Rise of the Wood zal de Nolweg al in de middag op de grondvesten doen schudden. Black Bottle Riot, Electric Gypsies en de Amerikanen van The Delta Saints doen daar met Southern blues-rock klanken nog een fikse schep bovenop. Waarna als ultieme top of the bill Dany Lademacher’s Wild Romance - ter nagedachtenis van Nederlands grootste rocker aller tijden, Herman Brood - een stukje DijkRock-historie gepast zullen gaan uitluiden.

Medeorganisator Jan Wennekers wil, wellicht ten overvloede, nog graag even melden dat de maandelijkse Muziekzolderavonden vanaf september gewoon doorgaan; “en misschien gaan we in dat kader ook wel weer iets bizars verzinnen. Want de Dijk zal blijven rocken!”

Tussen de acts op het hoofdpodium door kan het publiek zich laten verrassen door regionaal talent op de MCW-stage, en voor de allerkleinsten is er ook weer voldoende te doen op dit familiefestival voor échte muziekliefhebbers en genieters. Het festival vindt weer plaats aan de Nolweg 10 in Maasdijk (in de achtertuin van de Muziekzolder).

Line up:
14.00 - 14.45 uur The Stone Policy [pop - rock - blues]
14.50 - 15.10 uur MCW-stage: Social Addicts
15.15 - 16.00 uur Try-Oud [rock - blues - pop covers]
16.05 - 16.25 uur MCW-stage: MCW All Stars Band
16.30 - 17.15 uur Black Bottle Riot [bluesy hardrock]
17.20 - 17.40 uur MCW-stage: Dirty Blue
17.45 - 18.30 uur Rise of the Wood [stoner metal]
18.35 - 18.55 uur MCW-stage: Batcrab
19.00 - 19.45 uur Electric Gypsies [blues - Jimi Hendrix tribute]
20.15 - 21.15 uur The Delta Saints (USA) [blues - rock from Nashville]
21.45 - 23.00 uur Dany Lademacher’s Wild Romance [rock ’n roll “Out of Heaven”]

Moddervette 3e editie van de Westlandse Cross

Geplaatst op 21 June 2016 door Giel

Twitter facebook YouTube E-mail

Een verslag van de 3e editie van de Westlandse Cross op zaterdag 18 juni 2016. Door Lizzy & Giel van der Hoeven met foto’s (klik hier) van Johan Sonneveld.

Iets langer dan twee jaar geleden wist nog bijna niemand in het Westland waar de Zandheullaan was. Inmiddels weet zo’n beetje iedereen dat daar het grootste evenemententerrein in de streek gelegen is. Waar het 3e weekend van juni het Westlandse Cross festival plaats vind. Dat heeft organisator Experience Express toch maar mooi voor elkaar gekregen na aanvankelijk enige tegenstand na de eerste editie.

Nu weten we dat dit grote evenement de dorpsfeesten en de kleinere evenementen niet in de weg zit. Natuurlijk zijn er overeenkomsten in de diverse activiteiten en optredens. Maar na drie edities Westlandse Cross blijkt er wel degelijk behoefte te zijn aan een (streek) grensoverschrijdend popfestival met aanvullende bedrijvigheden. Ambities die bij Waterpop, DijkRock, Boerol of de verschillende dorpsfeesten nooit gespeeld hebben. Dus de toekomst van dit festival lijkt, afhankelijk van de huidige of toekomstige locatie, verzekerd. Zelfs de twijfelaars van weleer zullen nu onderkennen dat de Westlandse Cross een aanwinst voor het Westland is geworden.

Westlandse Cross 2016

Met voor elk wat wils dus. Maar aangezien TBA? zich richt op blues-, rock- en popmuziek live reviews beperkt dit verslag zich verder tot de optredende bands van zaterdag. Die regenachtige dag begon in de namiddag met de dames van Luminize. Marcela, Matilda, Irena en Tea zijn vier jonge vrouwen die zijn geboren en getogen in Kroatië.

Westlandse Cross 2016

In 2010 begon deze girlband in de huidige samenstelling en kort daarop vestigde ze zich in Den Haag. Maar pas in 2015 werd hun debuutalbum ‘All Or Nothing’ opgenomen en uitgebracht. Nummers van die plaat werden, afgewisseld met rockcovers, gespeeld. En ja, de meiden beheersen echt hun instrumenten en zijn verdienstelijke live muzikanten. Gecombineerd met een frisse podiumact werd Luminize een aangename verrassing als festivalopener.

Westlandse Cross 2016

Nielson, bekend van radio, tv en Koningsdag 2015 deed het - met houtsnippers ontmodderde - festivalterrein langzaam vollopen met een groot deel van de uiteindelijk in totaal ruim 10.000 bezoekers. Hits als ‘Sexy Als Ik Dans’ en ‘Beauty And The Brains’, en zelf bewerkte covers vormden de ingrediënten van een feestelijk optreden zoals de Dordtenaar die momenteel ook onder de titel ‘Weet Je Wat Het Is’ in den landen brengt.

Westlandse Cross 2016

Inclusief publieke lichamelijke oefeningen in de categorie van links naar rechts en op en neer. Ondanks dat Nielson nog vrij nieuw is in het popcircuit staat hij met zijn band garant voor catchy liedjes met spontaniteit gespeeld. Beetje dansbaar, beetje rap, beetje van alles… zo van aaah yeah, zeg maar. Een goede opwarmer voor wat er nog zou komen op de, in meerdere opzichten, vochtige avond.

Westlandse Cross 2016

“Het regent in de straten", die openingszin uit één van De Dijk’s hits ‘Niemand in de Stad’ zal niet eerder zo toepasselijk zijn geweest als tijdens de Westlande Cross editie 2016. Want op het moment dat de Amsterdammers het podium betraden werden de capuchons op de hoofden gezet en de poncho’s aangetrokken. ‘Alles Komt Goed’ verzekerde zanger Huub van der Lubbe het letterlijk en figuurlijk ingepakte publiek in woord en lied.

Westlandse Cross 2016

Speciaal aan alle vrouwen en meisjes in het Westland droeg hij nog maar eens ‘Wat Een Vrouw Niet Kan Doen’ en ‘Groot Hart’ op. De handen gingen de lucht in en het golfde goed. Westlanders zijn wel wat gewend en feesten gewoon tussen de druppels door. Van regenbuitje tot bierdouche. Reden genoeg voor Van der Lubbe om de bandnaam om te dopen in: “De HonselersDijk!”

Westlandse Cross 2016

Een van de doelstellingen van de Westlandse Cross organisatie is om de crème de la crème van de Nederpop naar het Westland te halen. Dan kan de Golden Earring natuurlijk niet ontbreken. Meer dan 50 jaar zijn de Hagenezen on the road en nog altijd worden ze overal met open armen ontvangen.

Westlandse Cross 2016

Zéker in het Westland, want de Earring is ook een beetje van de Westlanders. Al jarenlang spelen Barry Hay, George Kooymans, Cesar Zuiderwijk en Rinus Gerritsen in de Wateringse VELO-hal, wat voor veel oudere-jongeren een jaarlijks uitje is om naar uit te kijken.

Westlandse Cross 2016

Barry Hay refereerde er nog maar eens aan. Maar een openlucht optreden op Westlandse grond was alweer een poosje geleden. Dat beviel de band én het publiek dus prima. Vanaf de opening ‘Identical’ tot aan de toegift ‘Holy Holy Life’ was het ouderwets rocken met de Earring.

Westlandse Cross 2016

De Golden Earring die als saxofonist ook good old Bertus Borgers in de gelederen hadden. Ondanks de verkorte festival-set werd er gewoon ruimte gemaakt voor de traditionele bas- en drumsolo’s door Gerritsen en Zuiderwijk.

Westlandse Cross 2016

Het publiek heeft veel inspraak in de Westlandse Cross programmering. Middels een poll wordt er maanden van tevoren al naar de gewenste acts gevraagd. Om die reden traden voorgenoemde bands hier op en zo was ook Nederlands populairste rockband van dit moment Kensington voor de 2e achtereenvolgende keer op het festival present.

Westlandse Cross 2016

De setlist was nagenoeg hetzelfde als een jaar geleden, maar dat deerde de aanwezigen niet. In een show die begon met een rookgordijn en eindigde met vuurwerk werden de hits ‘Riddles’ en ‘War’ het hardst meegezongen. Hun bombastische klanken lenen zich uitstekend voor een grote festivalweide zoals deze aan de Zandheullaan. Zanger/gitarist Eloi Youssef complimenteerde het publiek, en met name de Westlandse meiden, voor hun enthousiasme, aanwezigheid en schoonheid ondanks het takkeweer.

Westlandse Cross 2016

Aangezien er achterin het festivalterrein een dance-tent stond waarin de hele avond DJ’s actief waren, was dit keer als afsluitende party-liner niet voor een DJ gekozen op het hoofdpodium maar voor een pretband. The Dirty Daddies is een zevenkoppige spektakelband die zich van alle clichés bediend die je maar kunt verzinnen bij een feestband.

Westlandse Cross 2016

In stoere poses en met attributen als vlammenwerpers en confettikanonnen storten ze medleys over het publiek uit waarbij je niet stil kunt blijven staan. Van retro rocksongs tot uitgekauwde top-40 hits, hebben ze het repertoire eigen gemaakt om te vieren als feest der herkenning.

Westlandse Cross 2016

Dat klinkt als een soort levende jukebox of carnaval in rock-style waarmee ze de lucht schoon speelde en het terrein voor een deel leeg.

Westlandse Cross 2016

Terwijl op het zompige veld de voetjes van de meute nog maar eens van de vloer gingen, waren de vroegkomers alweer op hun baggerschoenen onderweg naar huis met een tweede (Nederlandstalige) festivaldag en/of Vaderdag in het verschiet. Op de terugweg hoorde ik twee vrienden tegen elkaar zeggen: “het was écht wel vet gaaf!” Moddervet, zou ik eraan willen toevoegen.

Westlandse Cross 2016

Bruce Springsteen, Baas boven Baas in Den Haag

Geplaatst op 17 June 2016 door Giel

Twitter facebook YouTube E-mail

Bruce Springsteen & The E Street Band op het Malieveld 14-06-2016 [foto’s: Lizzy]

Alles wat hij doet of om hem heen gebeurt kan je positief of negatief benaderen. De setlist met zowel hits als obscure songs. Zijn tekstgebruik. De marathonoptredens met geraffineerde (thema) liveshows. Uitbundig poserende fans in het voorvak, wanneer ze in beeld komen via de levensgrote led-schermen. Met hun aandachttrekkende leuzen op pizzadozen (request signs). Het gedweep met smekende vrouwelijke fans (Dancing In The Dark) en kinderen (Waiting On A Sunny Day).

Maar de meningen na afloop van de concerten zijn eigenlijk altijd zeer positief. En ook al zóu je alles negatief benaderen; alles wat hij doet is altijd oprecht! Die oprechtheid, gecombineerd met zijn tomeloze energie, de geweldige E Street Band - uitgedund, zonder achtergrondzang en extra blazers dit keer - en constant hoogstaand repertoire sinds de jaren ‘70, maken dat Bruce Springsteen baas boven baas is én blijft. The Boss! Dat was hij zo’n 41 jaar geleden al bij zijn 1e optreden hier in de Amsterdamse RAI. En dat is hij tijdens zijn 25e Nederlandse show in Den Haag nog steeds.


- The Boss in topvorm

In een knotsgekke wereld waarin eensgezindheid ver weg lijkt te zijn is er bij weldenkende mensen meer dan ooit behoefte aan gezamenlijke bijeenkomsten zoals die dinsdag op het Haagse Malieveld plaatsvond. The Boss speelt elk optreden alsof het zijn laatste is, en zijn publiek beleeft het keer op keer mee als sublieme apotheosen. Met verlangen naar love, hope, romantic dreams, an everlasting kiss, the promised land. Songs als grensverleggende avonturen gespeeld met ongekende bezieling en vitaliteit. Of, zoals Steve Van Zandt ooit zei: “Je hebt al die liedjes al talloze malen gehoord, maar het is steeds alsof je ze voor het eerst hoort".


- Now here I am down in Kingstown again…

Daarom is steeds zijn laatste concert de beste en zal de volgende nóg beter zijn. Althans, in ieders persoonlijke beleving. Want Bruce is voor iedereen en van iedereen. En individueel koesteren we allemaal ónze persoonlijke momenten die zo herkenbaar zijn, dat het ons allemaal weer verbindt. Met herinneringen, toekomstdromen en het denken in nu. Swingend maar met de voeten stevig op de grond. Het akoestische slotakkoord in Den Haag was veelzeggend:

‘Well if you can’t make it
Stay hard, stay hungry, stay alive
If you can
And meet me in a dream of this hard land’


- Everybody’s got a hungry heart

Setlist: Badlands, No Surrender, My Love Will Not Let You Down, From Small Things (Big Things One Day Come) (Tour Debut, Sign Request), Sherry Darling, Night, Spirit in the Night, My City of Ruins, Jersey Girl
(Tom Waits cover) (Tour Debut, Sign Request), Hungry Heart, Out in the Street, You Can Look (But You Better Not Touch), Death to My Hometown, The River, Racing in the Street (Tour Debut, Sign Request), The Promised Land, Working on the Highway, Darlington County, Waitin’ on a Sunny Day, I’m on Fire, Because the Night (written for Patti Smith Group), The Rising, Thunder Road, Land of Hope and Dreams (finished Song with People Get… more ) Encore: Jungleland (Sign Request), Born to Run, Seven Nights to Rock (Moon Mullican cover), Detroit Medley (Sign Request), Dancing in the Dark, Tenth Avenue Freeze-Out, Shout (The Isley Brothers cover) (with introduction of the band members) Encore 2: This Hard Land (Acoustic).


- ‘Bruce don’t go!’


- Who’s The Boss? w/ Mojoman Jan


- B Street Bende


- The Good Ol’ Tramps


- ‘Met de grote baas bij The Boss!!’

Friends of Rock, met een lach en een traan…

Geplaatst op 16 June 2016 door Giel

Twitter facebook YouTube E-mail

Foto’s: Johan Sonneveld

Op 11 juni 2015 overleed stergitarist Mario Roelofsen aan de gevolgen van kanker. Precies een jaar later kwamen de bandleden van Mario’s laatste band, Purple Rainbow, en de band Steeler nog eenmaal bij elkaar om hun grote vriend en held te eren. En dat deden ze niet alleen! Tijdens ‘Friends of Rock’ traden vele geweldige gastartiesten uit het hele land belangeloos op. Uit respect, dankbaar voor de vriendschap en de mooie muzikale momenten die zij met Mario hebben beleefd. Omdat een groot muzikant en goede vriend niet vergeten kan en mag worden. Het werd samen met ruim 200 fans en vrienden en familie in de zaal een emotionele rollercoaster, waarbij herinneringen werden opgehaald, veelal met een lach en soms met een traan. Proost Mario! Namens al jou vrienden van de Rock… long live friends of rock!

BUIG JE HOOFD [voor Mario]

Terugdenkend aan weleer staar ik stil omhoog
Lief kind in de tijd zie je de lijn – die ontstaat?
Een lijn die is getekend tussen goed en kwaad
Verschijnt in de wolken, als paarse regenboog
~
Met zíjn gitaargeluid, toen de lucht opklaarde
Uiting van ‘t verbond tussen hém en de aarde

Lees ook:
Long Live Purple Rainbow! [2012]
A.J.Mharyo interview [2001]

Fijn blues-feestje in Grolloo

Geplaatst op 5 June 2016 door Giel

Twitter facebook YouTube E-mail

In een exclusief interview met Johan Derksen (over zijn échte passie!) in juni 2014 lichtte hij off the record al een tipje van de sluier op. Maar afgelopen weekend was het dus écht zover: het eerste Holland International Blues Festival in Grolloo (Drenthe), de bakermat van de Nederblues.


Stamtafeltje Vaag Volk! Herman, Sjaak, Aart, Gerrit, Giel

En het was een fijn bluesfeestje in Grolloo! Met een mooie line-up, live bluesmuziek in diverse variaties, fantastisch weer en heel veel bekende- en nieuw ontmoette muziekliefhebbers.


[foto: Herman van Oost]

The Blues Alone? reviews:
Supersonic Perfection @ 1st Holland International Blues Festival – Grolloo – Day 1Day 2