Archief voor de maand May 2010

R.I.P Ronnie James Dio

Geplaatst op 17 May 2010 door Giel


Dio & Deep Purple With The London Symphony Orchestra - Love Is All
Recorded At The Royal Albert Hall London, September 25th 1999

Mijn gedachten gaan terug naar het 1e en 2e concert van Ritchie Blackmore’s Rainbow in het Congresgebouw in Den Haag, 1976 en 1977. Beide concerten hebben destijds grote indruk op me gemaakt. En niet alleen vanwege het sublieme gitaarspel van the man in black Ritchie Blackmore maar ook door de aangename verschijning van de ons tot dan toe nog onbekende vocalist Ronnie James Dio. Dio heeft de jaren erna furore gemaakt met Rainbow, Black Sabbath, zijn eigen band Dio en met veel sessie- en live optredens.

Hij is ook de persoon die de Roger Glover-hit Love Is All inzong. Naast zijn krachtige performance en stem, staat hij bekend als her-uitvinder van het bekende metal-handsymbool (de corna) dat niet weg te denken is in de metalcultuur, maar ook tot ver daarbuiten gekend is. De Corna werd door Ronnie James Dio in Black Sabbath gebruikt als begroeting van zijn publiek. Sindsdien is dit symbool overgenomen en wijd gebruikt binnen de metal cultuur, maar ook tot ver daarbuiten. Ronnie James Dio zei dat hij het had meegekregen van zijn Italiaanse bijgelovige oma. De betekenis hierbinnen is geen vervloeking meer, maar wordt meer gezien als groet.

Op 25 november 2009 maakte zijn vrouw/manager bekend dat bij Dio de diagnose maagkanker gesteld was. De kanker zou in een beginnend stadium zitten, en nog goed te behandelen zijn. Dio overleed op zondag 16 mei 2010 om 7:45 in de ochtend aan zijn ziekte. R.I.P Ronald James Padavona (July 10, 1942 - May 16, 2010).