Archief voor de maand April 2010

Bas Paardekooper & The Blew Crue

Geplaatst op 19 April 2010 door Giel

Bas Paardekooper & The Blew Crue
The Blues On My Side
CD | Label: eigen beheer | Release: april 2010

bp-tboms

Tracklist
01 You’ve Given Me The Blues
02 Change
03 Green Eyed Girl
04 Blind Man Can See The Light
05 Stranger To The Blues
06 A Day
07 Breaking Your Heart
08 New Promised Land
09 Between The Lines
10 The Blues On My Side

Bas Paardekoper is een jonge Nederlandse blues gitarist van deze tijd die het genre ouderwets goed interpreteert. Beïnvloed door Jimi Hendrix, opgeleid door Living Blues legende Ted Oberg en vervolgens zijn eigen weg gegaan. Zijn teksten verhalen daarom ook over gebeurtenissen die hem persoonlijk bezig houden. Zoals de openingstrack van dit album The Blues On My Side, een blues ballad You’ve Given Me The Blues getiteld. Paardekooper beschrijft hierin de aanslag tijdens Koninginendag 2009 vol afschuw (“sitting and thinking about some man’s sick life”) maar ook met enig begrip (“I know that hard times can break you”) en ontsteltenis (“the way how to choose has givin’ me the blues”). De toon is gezet, op dit album met zwarte ballades en traditionele bluesrock.

Change is een up-tempo bluesrock song met een spannende break en de paardenkrachten van de The Blew Crue’s energieke stoommachine komen hier ronkend en stomend op gang: “You’ve gotta change the way you live!”. We zijn wakker geschud.

In Green Eyed Girl, een liefdesliedje, wordt weer wat gas terug genomen. Een mid-tempo gitaarliedje waarin de liefde wordt betuigd aan het onbereikbare meisje met de groene ogen. Gezongen met een melancholische toon en de wanhoop klinkt door in het gitaarspel.

Blind Man Can See The Light is een eerbetoon aan de in 2008 veel te jong overleden bluesgitarist Jeff Healy, de blinde Canadees was één van de idolen van Paardekoper. BMCSTL is een treurige blues ballad in de geest van de meester zelf, prachtig!

Stranger To The Blues lijkt een aanklacht tegen niet-blues-liefhebbers. De song stond ook al op de demo Hang On To Tomorrow. Het begint stuwend en kabbelt vervolgens rustig verder op de Hammond klanken van toetsenist Wouter Hoek. Harmonieuze vocalen van het kwartet, een vette solo met snelle vingervlugge riffs doen de rest.

A Day (ook al bekend van Hang On To Tomorrow) is als song op het eerste gehoor een krachteloos niemendalletje maar door het wonderschone gitaarspel is het toch een sterke en sfeervolle track die prima op deze cd past.

In Breaking Your Heart horen we warempel die dekselse Jeff Healey weer terug! Qua compositie en gitaarspel had deze slow blues ook van zijn hand kunnen zijn. Een welgemeend compliment voor de songwriter Paardekoper én chapeau voor de uitvoering door zijn solide Blew Crue!

In New Promised Land is wederom een hoofdrol weggelegd voor Hammondorgel speler Wouter Hoek. Een pompende drum & bas ritme door Van Leeuwen en Mijnten, vlot gitaarspel en een meezingbaar refrein maken het geheel tot een rete-swingend nummer.

Between The Lines is de langste track (09:02 min) van deze Blew Crue debuut cd. Een uitgesponnen blues ballad, en ja daarin horen we Paardekoper toch op zijn best. Zolang hij zich onbezonnen kan uitleven op zijn Fender vliegen de spetters ervan af. Live was dit al één van de hoogtepunten en nu als albumtrack dus ook.

In het titelnummer The Blues On My Side komt zowaar de akoestische gitaar nog even om de hoek kijken, als kort intermezzo ter inleiding van de elektrische solo halverwege de song. Weer een ballad met een hoog meedein gehalte. Meedeinen op de zoete tonen van een heerlijke gitaarsolo welteverstaan.

Helemaal geen kritiek op deze cd verder? Jawel, de zangstem van Paardekoper komt soms wat geforceerd over, van nature heeft hij geen raspy blues voice maar het volstaat over het algemeen wel prima voor dit repertoire. Ook de teksten doen zo nu en dan wat Mavo-Engels aan en ook aan de uitspraak kan nog steeds gewerkt worden. Maar, Bassie is nog jong en heeft nog een héél lang blues-leven voor zich, hopen we! In juni zal The Blew Crue door Nederland en Duitsland gaan toeren met Eric Steckel, nog zo’n jonge (Amerikaanse) blues kanjer.

The Blew Crue bestaat uit:
Bas Paardekooper (Gitaar en Zang)
René Mijnten (Basgitaar en zang)
Roel van Leeuwen (Drums en zang)
Wouter Hoek (Toetsen en zang)

LINKS
www.baspaardekooper.com
Blind Man Can See The Light (tribute for Jeff)
Bluesmagazine cd review
Bluesmagazine cd presentatie

The piano has been drinkin’…

Geplaatst op 13 April 2010 door Giel

… and more old school pics and stories @ The Selvedge Yard.
An excellent blog by Jon Patrick!

tw-piano

The Selvedge Yard is about all the things that interest me– a menswear product, presentation & branding guy with a passion for people, places things & ideas of enduring heritage, quality, authenticity & character. But I’m not all old school all the time– I appreciate innovation & technology in all things. Today’s innovators give us tomorrow’s timeless classics. [JP]

Rolling Stones - ‘Plundered My Soul’

Geplaatst op 13 April 2010 door Giel


LONDEN - De Rolling Stones hebben een ‘verdwenen’ nummer uitgebracht. ‘Plundered My Soul’ werd al in 1972 opgenomen, maar werd pas onlangs weer ontdekt. Dit staat op de website van de Britse omroep BBC. Het nummer was bedoeld voor het dubbelalbum ‘Exile On Main Street’, maar haalde de definitieve versie van het album uiteindelijk niet. Jarenlang lag ‘Plundered My Soul’ ongebruikt ‘in de kluis’. De band stuitte op het nummer tijdens de voorbereidingen op de heruitgave van ‘Exile On Main Street’, dat voor 18 mei staat gepland.

Speciaal voor de Record Store Day, die zaterdag plaatsvond, werden duizend LP’s gedrukt van ‘Plundered My Soul’. Veel artiesten steunen deze ‘dag van de platenwinkel’, die in verschillende landen wordt gevierd. Veel ouderwetse platenwinkels verkeren in nood, omdat zij het afleggen tegen het downloaden van muziek. (NOVUM)

The Avett Brothers Live!

Geplaatst op 10 April 2010 door Giel

Tiny Desk Concert for NPR Music.

The Avett Brothers playing a three-song acoustic concert.
Setlist: Laundry Room, Down With The Shine, Bella Donna.
The latest album is called: I And Love And You.

Arie bevriest momenten!

Geplaatst op 9 April 2010 door Giel

AVP

Mijn concert maat en foto-journalist Arjan ‘Arie’ Vermeer doet meer dan plaatjes van bandjes schieten. Je weet wel zoals te zien (én te lezen) is op www.thebluesalone.nl

Arie shoots
Op zijn andere website www.arjanvermeer.nl kan je een kijkje nemen in de keuken van zijn passie: het fotograferen van mensen, huizen, dieren, vliegtuigen, landschappen, feesten, concerten en nog veel meer! Schitterende momenten zijn bevroren om er daarna gewoon nog eens een keer (of meer) naar te kunnen kijken. De homepage is nu nog in opbouw maar surf in de toekomst regelmatig naar Arjan Vermeer Photography voor Veel-meer Ver-meer!