Archief voor de maand May 2008

Sonny Landreth - Howlin’ Moon (ft Dr. John & Jimmy Buffet)

Geplaatst op 20 May 2008 door Giel


Sonny Landreth(From Sonny’s Newest CD: From The Reach OUT NOW! -20th May 2008) with Dr. John , he brings the requisite gris-gris to “Howlin’ Moon” with his trademark rollicking piano and harmonies, on which he’s joined by Jimmy Buffett.Sonny: “Although the central idea of the record was playing with my guitar heroes, I wanted to be open to the unexpected as well,” Sonny explains. “I’d written ‘Howlin’ Moon’ a long time ago, and I always had Dr. John in mind for it. Then we took it a step further with Jimmy’s vocal and the vibe was perfect.”

Caveman [digi painting]

Geplaatst op 18 May 2008 door Giel

cave digipainting

HETE WINTER - Big Blind en Johnny Winter

Geplaatst op 12 May 2008 door Giel

Big Blind en Johnny Winter in de Boerderij in Zoetermeer 9 mei 2008

Winter fans

Vroeger had ik een witte marmot met rode oogjes die ik Johnny Winter noemde. White, Hot and Blue (1978), de eerste lp die ik van de Texaanse bluesgitarist kocht, was hier de oorzaak van. Winter’s gedreven gitaarspel, de bijtende vocalen en zijn albino uiterlijk met kleurrijke tatoeages spraken me bijzonder aan. Vandaag de dag wordt Winter wel eens onterecht in de (leeftijds)categorie ingedeeld van B.B. King, Chuck Berry, Muddy Waters en Buddy Guy. Maar John Dawson Winter III - geboren en opgegroeid in Beaumont, Texas - is ‘pas’ 64 jaar en juist beïnvloed door voornoemden. Als revivalist was hij eind jaren zeventig wel betrokken bij de comeback van o.a. Muddy Waters. Hij speelde met hem en produceerde diverse platen op zijn eigen label Blue Sky Records. In navolging tot Buddy Guy, B.B. King, John Mayall en Chuck Berry ging ik met een aantal muziekvrienden ook eindelijk deze survivor - Johnny Winter - voor het eerst live beleven!

Big Blind

Maar eerst was de beurt aan de jonge Nederlandse bluesband Big Blind uit Noordwijk/Sassenheim. We konden ze al van hun debuutalbum Dressed To Win op het gerenommeerde Cool Buzz label maar live is de energieke bluesband zeker ook de moeite waard. “De smerige, opwindende blues die de oren en alle poriën van je lijf binnendringt en de ademhaling en hartslag overneemt” zoals op hun website wordt beloofd werd op het podium van de Boerderij in Zoetermeer meer dan waar gemaakt. Big Blind is beïnvloed door en klinkt als The Red Devils in hun beste tijd. Wesley van Werkhoven (zang & bluesharp) staat als een ervaren bluesperformer op het podium, heeft voor zijn jonge leeftijd een doorleefde bluesstem en speelt zeer verdienstelijk mondharmonica. Gitarist JJ van Duijn heeft goed geluisterd naar o.a. Stevie Ray Vaughan en is een groot talent. Basist Dirk van Duijn en drummer Niels Duindam vormen de vette ritmesectie. Big Blind is momenteel booming en bestormd de vaderlandse bluespodia met hun gruizige en sexy bluessongs. Te hopen is dat deze garagebluesers het langer volhouden dan hun voorgangers zoals bijvoorbeeld The Strikes, want dat schijnt in ons bluesy kikkerlandje nog wel eens een probleem te zijn.

Winter1

Johnny Winter moet het slecht gehad hebben tijdens zijn korte verblijf in Nederland. De thermometer stond afgelopen weekend op 25 graden, niet bepaald ideale omstandigheden voor een mens zonder huidpigmenten. En eerlijk gezegd schrokken we ook wel een beetje toen The Bluesman naar zijn zitplaats op het podium van de Boerderij in Zoetermeer werd begeleid. Zijn fysieke gesteldheid was vergeleken met zijn laatste bezoek aan ons land in 2006 weer behoorlijk achteruit gegaan. Natuurlijk heeft zijn vroegere levensstijl, drank en drugs hem geen goed gedaan en wellicht gaat het feit dat hij een albino is hem parten spelen. Wankelend en met verminderd gezichtsvermogen (of praktisch blind) nam hij plaats op een stoel waar hij - afgezien van de shuffle tussen set en toegift - niet meer vanaf kwam. Zijn entree werd vooraf gegaan door een spetterend instrumentaal openingsnummer door zijn geweldige begeleidingsband met Paul Nelson (uit de school van Steve Vai) op gitaar, de ervaren Scott Spray (meer dan 600 album credits) op bas en Tony Beard (Engelse rocklegende) op drums. Het publiek bestaande uit fans van de Woodstock-generatie (Johnny Winter speelde in 1969 al Mean Town Blues op dat historische festival) en de oudere jongere die voor het eerst een live glimp wilde opvangen, gingen overigens wel los toen de Guitar Slinger de eerste tonen op zijn gitaar aansloeg. Scott Spray deed indrukwekkende dingen met zijn basgitaar (improviseren op akkoordenschema`s) en Tony Beard deelde strakke klappen uit. Jammer was dat Paul Nelson van het toneel verdween om in de toegift pas weer te verschijnen (?) Temeer omdat de eerste nummers van de Winter set nogal mat klonken waar ook de man in kwestie zelf af en toe van moest gapen. Johnny Guitar deed zijn werk maar de spetters vlogen er nog niet vanaf. Gitaar spelen kan hij nog als de beste maar van zijn kenmerkende growling vocals was weinig meer over. Pas bij het Jimi Hendrix nummer Red House hoorde we weer iets van de oude glorie terug. Highway 61 en Mojo Boogie op de slide-gitaar waren ook hoogtepunten. It’s All Over Now was een feest der herkenning voor de aanwezige Stones(forum) fans en werd uit de volle borsten meegezongen. Winter heeft iets met de Rolling Stones getuige al die Jagger/Richards composities die hij in het verleden op plaat zetten, zoals Stray Cat Blues, Let It Bleed, Silver Train en natuurlijk Jumpin’ Jack Flash van de cd “And Live”, absoluut een van de beste live blues-rockplaten ooit. Hoe het ook verder zal gaan met hem, Johnny blijft een fakkeldrager van de blues. Een gerespecteerd zanger en gitarist die de link heeft gelegd tussen de Britse blues-rock en de Amerikaanse Southern rock. Johnny Winter is een survivor zonder huidpigmenten maar mét blauw bloed. Johnny be good!

Winter2

FOTO’s
Jack Daniels; keith13; Gillespy

LINKS
Johnny Winter bio
Johnny Winter @ Wiki
Johnny Winter @ Woodstock
Johnny Winter - Jumpin’ Jack Flash
Paul Nelson
Scott Spray
Big Blind