Archief voor de maand February 2007

Jan Akkerman - Live In Concert - Naaldwijk

Geplaatst op 28 February 2007 door Giel

Westlandtheater De Naald, Grote Zaal ‘t Oog
dinsdag 27 februari 2007

ja

In 2005 kreeg Jan Akkerman - na 40 jaar van hard werken - eindelijk een Gouden Harp voor zijn gehele oeuvre. De jury noemde hem ’s werelds beste gitarist ooit. ‘Met een eigen stijl, iemand die met zijn vingers boeiende verhalen vertelt’. Jan Akkerman wordt nog steeds beschouwd als de invloedrijkste gitarist die Nederland heeft voortgebracht. Wereldfaam verwierf hij toen hij door het Engelse tijdschrift Music Maker werd uitgeroepen tot ‘beste gitarist van de wereld’. Hij werd geboren op Kerstavond 1946 in de Amsterdamse Jordaan. Als peuter pingelde hij al op zijn speelgoedpianootje en op zijn vijfde kreeg hij een, zoals dat in de Amsterdamse volksmond heette, trekkast. Tot zijn tiende bleef hij zijn accordeon trouw, hoewel hij tussentijds de trotse bezitter werd van een gitaar. Hij kreeg privélessen van Gerard Gest, die al gauw merkte met een natuurtalent te maken te hebben. Dat blijkt vooral uit zijn weerzin tegen muziektheorie en solfège. Gespééld moet er worden!

Zo ook op dinsdagavond 27 februari in Westlandtheater De Naald, waar voor een bijna uitverkocht huis werd gespeeld. Ondanks zijn 39 graden koorts trok Akkerman ouderwets van leer (oeps… sorry voor de woordspeling ;)) en was hij zijn bekende cynisme gelukkig nog niet kwijt geraakt: “bedankt dat jullie op een doordeweekse dinsdag hier met z’n allen wilde komen, ik zou het zelf niet doen". Jan deed een greep uit zijn eigen repertoire van ballads, blues, rock en swing waarbij er achter ieder muziekstuk een autobiografisch verhaal zit. Elektrisch werd hij bijgestaan (geen akoestisch werk dit keer) door drie topmuzikanten: ‘Papa’ Coen Molenaar (keyboard), Marijn v/d Berg (drums) en een nieuwe jonge bassist. Akkerman opent de avond met het Focus nummer ‘Answers? Questions!’, gevolgd door nog wat oude stukken en ‘groovende’ werken van zijn laatste cd ‘CU’ (2003). Ietwat gehinderd door materiaalpech (en wellicht zijn koorts) leek de eerste set wat rommelig te worden, gelukkig wist Akkerman de draad weer al improviserend op te pakken. Na de pauze werden o.a. een track van de lp ‘ELI’ die hij samen met Kaz Lux opnam in 1978 en de internationale hit ‘House Of The King’ in een up-tempo versie vlekkeloos uitgevoerd. Grappig waren ook de eigen songtitels die Jan ter plekken verzon, bijvoorbeeld bij Paul Wellers’ ‘You Do Something To Me’ (volgens Jan: “Wat heb je met m’n zus geflikt?” :)) en de prachtige bluesimprovisatie ‘The road to Naaldwijk… of zoiets’. In de toegift werden we toch nog getrakteerd op de Focus klassiekers ‘Sylvia’ en ‘Hocus Pocus’, waarin Jan het vocale jodelstukje dat Thijs van Leer op de originele versies voor zijn rekening nam, ietwat sarcastische invulde met zijn gitaarspel. De hoge koorts leek Jan Akkerman uiteindelijk weinig parten te spelen waardoor het publiek zich niet onbehaaglijk hoefde te voelen en volop genoot.

LINKS
www.janakkerman.nl
www.youtube.com/janakkerman
www.bertbijlsma.com/janakkerman

Damien Rice - Rootless tree (live)

Geplaatst op 18 February 2007 door Giel

Damien Rice - Rootless tree (live)
Damien Rice performing Rootless Tree on Taratata (France4) the 13th of January 2007 (on TV the 16th of February).


Purple Rainbow wint de jury prijs in Paradiso

Geplaatst op 11 February 2007 door Giel

pr100207

Deep Purple/Rainbow tributeband Purple Rainbow wint 2e vakjuryprijs landelijke halve finales van Dommelsch Clash of the Cover Bands in een uitverkocht Paradiso (1900 mensen!).
Paradiso filmpje op YouTube:
http://www.youtube.com/watch?v=AEgAC_K-tFo

Vote for SMOKE ON THE WATER, recorded LIVE at the The Clash of The Cover Bands! By voting for this song, you support Purple Rainbow!
To vote click here. Click on the button The Clash Hitlijst and click on the link Stem next to ‘Smoke on the water’. To listen to the song, click on the Smoke link itself. Thanks for your support and enjoy!

Gitarist Peter van Elswijk - local hero speelt ‘Listen’

Geplaatst op 11 February 2007 door Giel

Concert in de Naald (kleine zaal) te Naaldwijk, vrijdag 9 februari 2007.

pve

Vorig jaar stond gitarist Peter van Elswijk samen met de Australische gitaarlegende Tommy Emmanuel op het podium van De Naald en dit jaar speelde de Westlandse gitarist en gitaardocent solo een avondvullend programma. De stijl van deze bevlogen gitarist omvat vele genres. Van klassieke melodieën tot zwoele Mediterrane klanken. De meeste nummers van zijn twee solo cd’s “Influences” (2005) en “Listen” (2007) werden gespeeld. Eigen composities zoals “J.J.” en “Growing Up” (2 tracks over zijn jongste zoontje), “Listen", “A6/A7″ en met name “Een andere morgen” deden absoluut niet onder voor de covers van gitaargrootheden zoals Steve Howe (Mood for a day), Tommy Emmanuel (Those who wait), Jan Akkerman (Le Clochard), Harry Sacksioni (Jessa), Heitor Villa Lobos (Mazurka Choro) en Mason Williams (Classical Gas). Ook klassiek repertoire (Prelude van J.S. Bach) en chansons (Jacques Brel) kwamen in een eigen arrangement aan bod. “Een andere morgen” (naar een gedicht van Jan van Elswijk over de tsunamie in 2005) is een waar meesterwerk. Van Elswijk is er in geslaagd om deze verschrikkelijke gebeurtenis op stemmige wijze in een prachtige muziekcompositie om te zetten. Zijn kracht is om contrasten zoals een rustig kabbelende zee versus de vloedgolf (of de Franse snelweg versus fluitende vogels in A6/A7) over te brengen met zijn akoestische gitaren zodat je er als luisteraar vanzelf een beeldvorming bij krijgt. Gast vocalist was Martin van der Starre, bekend van o.a. zijn eigen band jeWelste en van de musical Jesus Christ Superstar waarin hij de rol van Judas speelt. Net zoals op het tweede album “Listen” van Peter van Elswijk, zongt Martin twee tracks, “Hallelujah” van Leonard Cohen en “Big Love” van Fleetwood Mac. Van Elswijk vertelde ter introductie bij “Big Love” voor de pauze dat hij door het fabuleuze gitaarspel op dit nummer door Lindsey Buckingham de band Fleetwood Mac eigenlijk had herontdekt, nadat ze in de jaren 60/70 faam hadden gemaakt met gitarist Peter Greene. In combinatie met de licht gruizige stem van Van der Starre bracht het duo een prachtige uitvoering ten gehore. Dit werd na de pauze herhaald met de song “Hallelujah” van Leonard Cohen, dat bij de muziekkenners nog beter bekend is van de versies door Jeff Buckley en John Cale. Het geluid was nagenoeg perfect en de gitaren klonken zoals ze moeten klinken, dankzij technicus Appie Heus en de overige technici. ‘Listen’ was een gitaarreis voor jong & oud door de tijd door een local hero die eigenlijk veel meer erkenning verdient als live artiest.

pveschool
Peter van Elswijk Gitaarschool: voor elektrische gitaar-, akoestische gitaar- en klassieke gitaarlessen. Bel voor info over de kosten en beschikbaarheid. 0174-623693.

Jan Akkerman in de Noviteit Monster 03-02-2007 (Stichting Blues aan Zee)

Geplaatst op 7 February 2007 door Giel

akkerman030207

Het concert van de Jan Akkerman Band was helemaal TOP.
Ik heb de Chicago 66 helaas gemist omdat ik eerst nog wat heb staan bijkletsen met mijn concertmaatje Giel (Gillespy). Maar het concert van Jan was ook hetgeen waarvoor ik kwam.

Hij was in goede vorm en in goed humeur. Had zijn band waarschijnlijk wat aangepast op het specifiek blueskarakter van de avond (over twee weken zien we m weer in theater De Naald in Naaldwijk dus dan zullen we het verschil weten) met de Volendamse zanger Jan Dulles die een goeie prestatie neerzette. Naar verluid maken Jan Dulles maar ook de drummer eigenlijk onderdeel uit van de begeleidingsband van Jan Smit. Iets wat onder hilariteit van t publiek onderling leuk werd uitgespeeld. Jan Dulles vertelde nog dat ‘ie speciaal voor dit concert er weer bij was gehaald maar dan wel onder de voorwaarde dat Jan A. niet van die lange solos zou spelen tussen zijn teksten door. Helaas… Nogmaals Jan Akkerman had het goed naar zijn zin, stond de hele tijd te lachen en geintjes te maken met - met name - de bassist en organist (sorry dat ik de namen niet heb onthouden).

Jan speelde van alles, eigen reprtoire maar ook ‘gouwe ouwe’ van o.a. de Rolling Stones (een swingend Miss You, zie de YouTube link), Stevie Ray Vaughann, Santana en natuurlijk uit zijn eigen Brainbox en Focus tijd. De band speelde heel strak (Jan heeft er goed de zweep over volgens mij) en professioneel maar met lol en had het publiek in de Noviteit tot aan het eind in hun greep. Anton Meerman (vz van de Stichting Blues aan Zee) kondigde Jan af met de verrassing dat hij - ter ere van het 6-jarig bestaan van de stichting - nog eens 3 toegiften zou spelen. Nou… het werden er vier! Top avond daar in Monster!
[door: Arjan alias JackDaniels - moderator www.bluesforum.nl]

LINKS
www.janakkerman.nl
Topic over dit concert op www.bluesforum.nl
Foto’s op www.bluesaanzee.nl

FILMPJES
Hocus Pocus op YouTube
Black Magic Woman op YouTube
Miss You op YouTube (90MB)
Alle Akkerman filmpjes op YouTube