Archief voor de categorie 'Proza & Poezie'

Schrijvers tussen de Kassen - Café Mooie Woorden 15de editie

Geplaatst op 16 June 2019 door Giel

Twitter facebook YouTube E-mail

Donderdag 13 juni was de 15de editie van Café Mooie Woorden in De 3 Winckels te Naaldwijk. Het thema was ‘confrontatie’. Met schrijvers en dichters van Schrijvers tussen de Kassen en drie gastdichters van De Reizende Dichters. De muziek werd verzorgd door Petra & Wiarda. Behalve dat ik de techniek weer mocht verzorgen heb ik ook voorgedragen.

Mijn eerste schreden in de wereld van poëzie zette ik d.m.v. het zesregelige snelsonnet. Iets waar iedereen in het leven mee wordt geconfronteerd is: tijd.

Tijdvegen
Het verleden valt niet uit te wissen
want de tijd kan je nimmer verbergen
Het moment moet je niet te veel tergen
naar onze toekomst is slechts te gissen

Toch,
door het denkbeeldig vegen van tijdslijnen
zal ook de tijd, bij tijd en wijle verdwijnen

Over een uitgestelde confrontatie:

Matras
Al zeven Jaar staat Bij ons
In de schuur Een matras
Het ding Is overbodig
Maar, komt Misschien
Een keer Van pas
Als ik Het huis
Niet meer In mag Of zo
Dat, was Nog Niet Nodig
Houden zo!

Op het 50e Poetry International festival in Rotterdam deze week, droegen dichters werk voor van bekende dichters. Ik heb daar ook een voorbeeld aan genomen met een zeer kort gedicht van een van mijn favoriete dichters, en een initiatiefnemer van het festival, Jules Deelder.
Het is getiteld: (over confrontatie gesproken)

ZELFPORTRET
Soms zie je je zitten.
Bleek of sereen.
Hier en/of ginder.
Alleen of alleen.

Eerste exemplaar zkv-bundel DVVMDDV uitgereikt aan Daan van der Hoeven

Geplaatst op 3 March 2019 door Giel

Twitter facebook YouTube E-mail

dvvmddv19

Zaterdag 2 maart 2019 heb ik tijdens de Nacht van het Cabaret in Delft het eerste exemplaar uitgereikt van de zkv-bundel ‘De vorm van meer dingen die voorbijgingen’ aan Comedy en Cabaret talent Daan van der Hoeven. ZKV nr.81 ‘Geen familie’ verhaalt o.a. over Daan.

daangiel19
[overhandiging boek aan mijn ‘comic broeder van een andere vader en moeder’ Daan van der Hoeven]

Daan van der Hoeven is een veelzijdige en aanstormend talent en heeft een reeks ‘bokalen’ in zijn prijzenkast, waar je u tegen zegt. Zo won hij (publieks)prijzen bij o.a. het Groninger Studenten Cabaret Festival, Comedy Slam en het Amsterdam Studenten Cabaret Festival. Daan is jong, lief en naïef, maar ook ongeduldig, wispelturig en onzeker. “Daan’s programma zit stevig in elkaar met een goede balans tussen sterke grappen, bijdehante types, interessante zelfreflectie en een gezonde dosis zelfspot,” aldus de jury van het Groninger Studenten Cabaret Festival.

‘De vorm van meer dingen die voorbijgingen’ door: Giel van der Hoeven is een bundeling van nog eens 50 zkv’s (zeer korte verhalen) die de auteur (1961) in 2017, 2018 en 2019 schreef. Hedendaagse en vergane aangelegenheden uitgelicht of afgestoft en (samen)gevat in sprekende kortverhalen. Uitgebracht bij Brave new Books | formaat 17x24 cm paperback 113 pag. | 2019 | ISBN 9789402187694 | Te bestellen bij: www.bol.com en via: www.bravenewbooks.nl/gvdhoeven

lvdh19
[Lizzy van der Hoeven - tekstredactie en editing VDH boeken]

75 jaar Willem van Hanegem

Geplaatst op 20 February 2019 door Giel

Twitter facebook YouTube E-mail

75 jaar Willem van Hanegem, van harte gefeliciteerd! 🎈7️⃣5️⃣
Morgen mag ik op z’n verjaardag komen in De Doelen Rotterdam.👍🏽 Als eerbetoon aan mijn grootste voetbalheld, ⚽️ hierbij (foto) het gedicht ‘Nummer 10’ uit 2007 over en voor Willem, uit de bundel ‘Ik Mag Nooit Meer Voetballen Op Straat’.

22-10-1969 Nederland - Bulgarije 1-1.
Dat was de wedstrijd waarin ik samen met mijn vader en broer Van Hanegem voor het eerst in levende lijve zag spelen in De Kuip. Dit jaar alweer 50 jaar geleden! In een tijd dat voetbal nog magie was en tradities niet werden vermoord door incapabele buitenstaanders. Tot aan zijn afscheidswedstrijd in de Kuip in 1983 - tevens de laatste wedstrijd die ik er helaas samen met mijn vader zag - heb ik ‘De Kromme’ regelmatig live zien bikkelen, sjokken en uitblinken. ‘Vaak onbegrepen, maar graag gezien/ die gewone grootheid met nummer 10/ Als een oer-Feyenoorder kennen we hem/ de legendarische Willem van Hanegem.’
[lees het gehele lofgedicht op de foto hieronder].

Ik heb in 2008 (100-jarig bestaan van Feyenoord) 50 dichtbundels laten drukken. De laatste voor Willem bewaard. Met Peter Houtman een afspraak gemaakt om die persoonlijk aan Willem te geven toen hij als trainer van FC Utrecht voor de KNVB-beker tegen Feyenoord in de Kuip speelden. Maar… Feyenoord won en Willem ging rechtstreeks van de kleedkamer de bus in, deur op slot. Haha, 🤣 Willem ten voeten uit. Jaren later heb ik het laatste boekje aan Johan Derksen gegeven, die hield niet van poëzie en niet van Feyenoord, maar was er wel heel blij mee. 😉 Mooi toch?

Feest Willem 75 in de Doelen Rotterdam 21-02-2019:

[foto’s: Paul, Giel, AD.nl]

‘De vorm van meer dingen die voorbijgingen’ - nog een bundeling van 50 zkv’s (zeer korte verhalen)

Geplaatst op 9 February 2019 door Giel

Twitter facebook YouTube E-mail

In februari 2019 zal ‘De vorm van meer dingen die voorbijgingen’ door: Giel van der Hoeven verschijnen. Een bundeling van nog eens 50 zkv’s (zeer korte verhalen) die de auteur (1961) in 2017, 2018 en 2019 schreef. Hedendaagse en vergane aangelegenheden uitgelicht of afgestoft en (samen)gevat in sprekende kortverhalen. Uitgebracht bij Brave new Books | formaat 17x24 cm paperback 113 pag. | 2019 | ISBN 9789402187694 | € 19,95 | Te bestellen bij: www.bol.com en via: www.bravenewbooks.nl/gvdhoeven


DE VORM VAN MEER DINGEN DIE VOORBIJGINGEN

‘De vorm van meer dingen die voorbijgingen’ is een vervolg op ‘De vorm van dingen die voorbijgingen’ (deel 1 - 2018). Wederom een bundeling van 50 zkv’s (zeer korte verhalen) die de auteur (1961) in 2017, 2018, 2019 schreef. In zijn waarnemingen en herinneringen registreert hij kortverhalen die inhoudelijk over van alles en nog wat gaan. Zonder persoonlijke belemmeringen worden thema’s beschreven als: vriendschap, familie, zijn jeugd, werk, uitgaan, liefde, de dood, muziek, kunst, cultuur en literatuur. Hedendaagse en vergane aangelegenheden worden uitgelicht of afgestoft en (samen)gevat in sprekende verhalen van maximaal 400 woorden. Die boeien, informeren en inspireren. Of gewoon voor kennisgeving kunnen worden aangenomen. ‘Relaas van een trotse nostalgische ouwe zak.’

Gedichtendag en Poëzieweek 2019

Geplaatst op 31 January 2019 door Giel

Twitter facebook YouTube E-mail

Donderdag 31 januari is het Gedichtendag, tevens de start van de Poëzieweek 2019. Op deze dag organiseert Schrijvers Tussen de Kassen in samenwerking met Kunsthuis18 een avond vol poëzie tussen de kunst. Een dozijn STDK schrijvers en dichters zullen dan een bijdrage leveren met als thema ‘vrijheid’. De locatie is Kunsthuis18 in Naaldwijk, aanvang 20:00 uur.

Bij vrijheid horen vrijheidsstrijders, dat kunnen ook krijgers,
rebellen of activisten zijn. Dit gedicht schreef ik 12 jaar geleden:

Vrijheid

Vrijheid is het hoogste goed
Robin Hood
Nelson Mandela ~ Che Guevara
Giuseppe Garibaldi ~ Mahatma Gandhi
Asterix & Obelix ~ Malcolm X
Steve Biko ~ Zorro
Martin Luther King ~ Ho Tsji Minh
Grutte Pier ~ Pim Fortuyn
Bob Dylan ~ Jeanne d’Arc
Jezus Christus en J.F.K.
Zij vochten voor
pais en vree

Distichons zijn tweeregelige gedichten; deze schreef ik in 2016
en verscheen in de bundel ‘Scheelsnuivers & Stekelprooiers’.
Tevens een levensmotto:

Vrij zijn

Vrijheid is doen wat je wilt zonder opsmuk
Volstrekt fijn vinden wat je doet – is geluk

STDK Agenda 2019:
31-01-2019 Dichter bij de Vrijheid in Kunsthuis18
27-03-2019 Westlands Boekengala in De Naald
In de 3Winckels te Naaldwijk:
11-04-2019 Café “Mooie Woorden” 14de editie
13-06-2019 Café “Mooie Woorden” 15de editie
12-09-2019 Café “Mooie Woorden” 16de editie
14-11-2019 Café “Mooie Woorden” 17de editie

De agenda is onder voorbehoud en wordt regelmatig bijgewerkt.