Archief voor de categorie 'Proza & Poezie'

Sonnet voor de dilettant | Golfbrekers

Geplaatst op 23 November 2019 door Giel

Twitter facebook YouTube E-mail

Expositie ‘Kruisbestuiving - kunst & poëzie’ is een initiatief van Schrijvers tussen de Kassen en Kunsthuis18. Vandaag mocht ik als een van de STDK-leden eigen gedichten voordragen bij schilderijen van Ap Heus en Marco Bronswijk (zie de teksten hieronder). De expositie is nog iedere zaterdag en zondag te bewonderen t/m zondag 15 december 2019 in Kunsthuis18 te Naaldwijk 🎨🗣📝👍🏽

Sonnet voor de dilettant
Waarde is belangrijker dan succes.
Hij die c r e a t i v i t e i t doorziet
Realiseert zich: echtheid leer je niet,
Op de muziekschool of in schilderles.
Geen artiest tolereert r e a l i t e i t.
Hij ziet langs zijn kwast in ‘t avondrood
Veel meer - dan een dobberende boot.
Het geestesoog van g e n i a l i t e i t.
A l t ij d op zoek naar die ultieme toon,
Penseelstreek, materiaal of frasering,
Doorbreekt hij een saai levenspatroon.
Gedreven door passie doet hij z’n ding,
Voor een habbekrats of ’n hongerloon,
Niet meer - dan een juiste constatering.

Golfbrekers
Reeds honderden jaren staan er
Houten golfbrekers aan de kust
Paalhoofden breken het water
De staanders behoeden de kust
Bij zeer sterke stroming gaat er
Beschermende werking van uit
Zodat de mensheid ook later
Kurkdroog al het goede beduid
Palen die schade voorkomen
Staan symbool voor ‘n open hand
Die ons steeds zou moeten leiden
Over een veilig zonnestand
Door weer en wind - en getijden.

STDK expositie ‘Kruisbestuiving & Café de Mooie Woorden

Geplaatst op 16 November 2019 door Giel

Twitter facebook YouTube E-mail

Opening expositie ‘Kruisbestuiving - Kunst & Poëzie’ druk bezocht

Een eerste impressie van de Expositie ‘Kruisbestuiving - Kunst & Poëzie’ van Schrijvers tussen de Kassen in Kunsthuis18 Naaldwijk. De opening werd druk bezocht met ruim zestig bezoekers en de waardering was groot.

De eerste drie voordrachtskunstenaars waren Marijke van Geest, Joop Alleblas en Wil van der Helm. De muziek werd verzorgd door het Trio Tussen De Kassen. Dank allen en graag tot een van de volgende expositiedagen met voordrachten van de andere exposanten en STDK-leden (16-11-19 t/m 15-12-19).


[Trio Tussen de Kassen]

Op zaterdag 23-11-2019 mag ik zelf voordragen met gedichten geschreven bij kunstwerken van Ap Heus en en Marco Bronswijk.


[Vissersboot door Ap Heus en Golfbrekers door Marco Bronswijk met gedichten van Giel van der Hoeven]


Schrijvers tussen de Kassen’s Café de Mooie Woorden 17e editie

De november editie van Café de Mooie Woorden in de 3 Winckels in Naaldwijk was weer zeer geslaagd. Een mooie avond vol veelzijdige poëzie en verhalen, met liedjes van Marjolein Jua in het Nederlands, Frans, Engels, Arabisch en Swahili #troubadichter #STDK #poëzie #proza 💖 Hieronder een verslagje door Ton Zuiderwijk.

CAFÉ VAN DE MOOIE WOORDEN: TE MOOI VOOR WOORDEN

Wat een mooie woorden weer in het kwartaalcafé van de Mooie Woorden van Schrijvers Tussen De Kassen. Al doen namen als Cees en Piet en Jaap en Giel anders vermoeden, was dit zelfs een avond met een scala aan internationale woorden. Van Vlaams tot Zuid-Afrikaans en van Arabisch tot Swahili. Het was dan ook volop genieten voor zowel publiek als performers.

Op haar gezellige, ongedwongen manier door onze Buitengewoon Ambtenaar Dichterlijke Stand Marjoke aan elkaar gepraat, beet Cees Hol het spits af met zijn mooie proza over “Gré.” Vervolgens verwende Piet Janssen ons met zijn puike poëzie van Penelope tot Ik moet poepen en sloot Patricia Janghabadoor het eerste blok af met onder andere een heerlijke Haagse hommage. En dit Haagse kwartiertje werd nog even muzikaal verlengd door Marjolein Jua die naast een Engels en een Arabisch lied, met een loflied geïnspireerd door Marsman en een door haar op muziek gezet gedicht van Zwagerman, liet zien dat zij heel wat in haar mars heeft en met zowel Mars- als Zwagerman ook haar man staat.

Na de pauze was er even een ernstige dissonant toen Giel van der Hoeven zomaar begon met een gedicht van Ton, zodat die dacht: Ho even Giel. Maar gelukkig ging Giel al gauw verder met enige uit het leven gegrepen zeer korte verhalen, zodat dit incident weer gauw vergeten was. Vervolgens vervoerde Jaap van Oostrum ons op zijn heerlijk humoristische en toch altijd humane manier met zijn wonderbaarlijke woordspelingen, die zeker niet alleen maar Kletskoek bevatten. En daarmee plaveide hij meteen de kasseien voor onze Vlaamse gastdichter Luc Dhertefelt die ons meteen op een aantal zowel zeer spitsvondige als hilarische one-liners vergastte. Maar ook romantiek is deze Vlaamse alleskunner niet vreemd wat hij ons toonde in zijn prachtige Maan en Sterren. Een graag geziene gast derhalve.

Wat qua “zien” uiteraard nog meer gold voor Marjolein die niet alleen weer enige prachtige Nederlandstalige liedjes, maar ook weer zowel een chanson als een aanstekelijk nummer in Swahili ten gehore bracht, waarin ik enige keren de woorden “i’m a Jua” meende te herkennen. Al met al een indrukwekkende afsluiting van een tot zover zeer geslaagde avond.

Er was echter nog meer, want na een korte pauze was er ook nog open podium met Stanislaus met zijn Zuid-Afrikaanse bijna meedeiner; “Ik wil vertrek,” en een doorleefd uitgevoerde bijdrage van Ineke, alsook twee fraaie puntdichten van Jeroen Nederpelt, waarna Lia deze internationale editie toepasselijk afsloot met onder andere een tot de verbeelding sprekend gedicht over Afrika. Het was weer een bijzondere avond die wij op 13 februari, bij ons vijfjarig jubileum, niet te dunnetjes over gaan doen. Save the date.

Schrijvers tussen de Kassen - Café Mooie Woorden 15de editie

Geplaatst op 16 June 2019 door Giel

Twitter facebook YouTube E-mail

Donderdag 13 juni was de 15de editie van Café Mooie Woorden in De 3 Winckels te Naaldwijk. Het thema was ‘confrontatie’. Met schrijvers en dichters van Schrijvers tussen de Kassen en drie gastdichters van De Reizende Dichters. De muziek werd verzorgd door Petra & Wiarda. Behalve dat ik de techniek weer mocht verzorgen heb ik ook voorgedragen.

Mijn eerste schreden in de wereld van poëzie zette ik d.m.v. het zesregelige snelsonnet. Iets waar iedereen in het leven mee wordt geconfronteerd is: tijd.

Tijdvegen
Het verleden valt niet uit te wissen
want de tijd kan je nimmer verbergen
Het moment moet je niet te veel tergen
naar onze toekomst is slechts te gissen

Toch,
door het denkbeeldig vegen van tijdslijnen
zal ook de tijd, bij tijd en wijle verdwijnen

Over een uitgestelde confrontatie:

Matras
Al zeven Jaar staat Bij ons
In de schuur Een matras
Het ding Is overbodig
Maar, komt Misschien
Een keer Van pas
Als ik Het huis
Niet meer In mag Of zo
Dat, was Nog Niet Nodig
Houden zo!

Op het 50e Poetry International festival in Rotterdam deze week, droegen dichters werk voor van bekende dichters. Ik heb daar ook een voorbeeld aan genomen met een zeer kort gedicht van een van mijn favoriete dichters, en een initiatiefnemer van het festival, Jules Deelder.
Het is getiteld: (over confrontatie gesproken)

ZELFPORTRET
Soms zie je je zitten.
Bleek of sereen.
Hier en/of ginder.
Alleen of alleen.

Eerste exemplaar zkv-bundel DVVMDDV uitgereikt aan Daan van der Hoeven

Geplaatst op 3 March 2019 door Giel

Twitter facebook YouTube E-mail

dvvmddv19

Zaterdag 2 maart 2019 heb ik tijdens de Nacht van het Cabaret in Delft het eerste exemplaar uitgereikt van de zkv-bundel ‘De vorm van meer dingen die voorbijgingen’ aan Comedy en Cabaret talent Daan van der Hoeven. ZKV nr.81 ‘Geen familie’ verhaalt o.a. over Daan.

daangiel19
[overhandiging boek aan mijn ‘comic broeder van een andere vader en moeder’ Daan van der Hoeven]

Daan van der Hoeven is een veelzijdige en aanstormend talent en heeft een reeks ‘bokalen’ in zijn prijzenkast, waar je u tegen zegt. Zo won hij (publieks)prijzen bij o.a. het Groninger Studenten Cabaret Festival, Comedy Slam en het Amsterdam Studenten Cabaret Festival. Daan is jong, lief en naïef, maar ook ongeduldig, wispelturig en onzeker. “Daan’s programma zit stevig in elkaar met een goede balans tussen sterke grappen, bijdehante types, interessante zelfreflectie en een gezonde dosis zelfspot,” aldus de jury van het Groninger Studenten Cabaret Festival.

‘De vorm van meer dingen die voorbijgingen’ door: Giel van der Hoeven is een bundeling van nog eens 50 zkv’s (zeer korte verhalen) die de auteur (1961) in 2017, 2018 en 2019 schreef. Hedendaagse en vergane aangelegenheden uitgelicht of afgestoft en (samen)gevat in sprekende kortverhalen. Uitgebracht bij Brave new Books | formaat 17x24 cm paperback 113 pag. | 2019 | ISBN 9789402187694 | Te bestellen bij: www.bol.com en via: www.bravenewbooks.nl/gvdhoeven

lvdh19
[Lizzy van der Hoeven - tekstredactie en editing VDH boeken]

75 jaar Willem van Hanegem

Geplaatst op 20 February 2019 door Giel

Twitter facebook YouTube E-mail

75 jaar Willem van Hanegem, van harte gefeliciteerd! 🎈7️⃣5️⃣
Morgen mag ik op z’n verjaardag komen in De Doelen Rotterdam.👍🏽 Als eerbetoon aan mijn grootste voetbalheld, ⚽️ hierbij (foto) het gedicht ‘Nummer 10’ uit 2007 over en voor Willem, uit de bundel ‘Ik Mag Nooit Meer Voetballen Op Straat’.

22-10-1969 Nederland - Bulgarije 1-1.
Dat was de wedstrijd waarin ik samen met mijn vader en broer Van Hanegem voor het eerst in levende lijve zag spelen in De Kuip. Dit jaar alweer 50 jaar geleden! In een tijd dat voetbal nog magie was en tradities niet werden vermoord door incapabele buitenstaanders. Tot aan zijn afscheidswedstrijd in de Kuip in 1983 - tevens de laatste wedstrijd die ik er helaas samen met mijn vader zag - heb ik ‘De Kromme’ regelmatig live zien bikkelen, sjokken en uitblinken. ‘Vaak onbegrepen, maar graag gezien/ die gewone grootheid met nummer 10/ Als een oer-Feyenoorder kennen we hem/ de legendarische Willem van Hanegem.’
[lees het gehele lofgedicht op de foto hieronder].

Ik heb in 2008 (100-jarig bestaan van Feyenoord) 50 dichtbundels laten drukken. De laatste voor Willem bewaard. Met Peter Houtman een afspraak gemaakt om die persoonlijk aan Willem te geven toen hij als trainer van FC Utrecht voor de KNVB-beker tegen Feyenoord in de Kuip speelden. Maar… Feyenoord won en Willem ging rechtstreeks van de kleedkamer de bus in, deur op slot. Haha, 🤣 Willem ten voeten uit. Jaren later heb ik het laatste boekje aan Johan Derksen gegeven, die hield niet van poëzie en niet van Feyenoord, maar was er wel heel blij mee. 😉 Mooi toch?

Feest Willem 75 in de Doelen Rotterdam 21-02-2019:

[foto’s: Paul, Giel, AD.nl]