Archief voor de categorie 'Proza & Poezie'

Close to perfection [poëzie]

Geplaatst op 18 July 2021 door Giel

Twitter facebook YouTube E-mail

Close to perfection

Dwarrelende vlinders om me heen
Camperts’ woorden inhalerend
De muziek van King op de oortjes
Het ideaalbeeld in een oogwenk

Verstoord door een voorbijgaande wandelaar

Niet dat ik hem dat kwalijk neem
Hij is kuierend ook onwetend
Heeft geen boodschap aan mijn mooie woordjes
Of wat ik mij er ingebeeld van denk

Ik verzin dit moment van hoogtij ook maar

[©GvdH21]

Zonnestraal

Geplaatst op 29 May 2021 door Giel

Twitter facebook YouTube E-mail

zonnestraal

ZONNESTRAAL
Een lichtstraal van de zomerzon
Laat de gouden oorring glanzen
Laatste overlevingskansen
Verdwijnen met de noorderzon

Koningsdag, the day after [27-04-2021]

Geplaatst op 30 April 2021 door Giel

Twitter facebook YouTube E-mail

Vorig jaar werd Koningsdag woningsdag… we waren locked down but not locked out! Helaas is dat in 2021 nog steeds zo. Dat neemt niet weg dat we ons niet vermaken op ‘the day after’…


[Lizzy & Yuri @ the beach HvH]


[Kingsday 2021: De kunst van te leven is thuis te zijn alsof men op reis is - Godfried Bomans]

Dichtplicht 13
Je leert wat tijdverspilling is; wat je wel en niet moet doen
Als je afstemt op je eigen wijs, word je je eigen klankbord
Dat is de vrijheid die je krijgt – naarmate je ouder wordt
Na een tijdje doe je geen dingen meer die je niet wilt doen

Zestig Narren [geen feest]

Geplaatst op 25 April 2021 door Giel

Twitter facebook YouTube E-mail

G60 header

‘Ben je nou hélemaal zestig?!’ Dat is een uitdrukking die mijn vader vroeger uitsprak als ik iets deed waar hij teleurgesteld over was. Met andere woorden: ‘ben je gek geworden!’ De oorsprong van die uitdrukking was me voorheen nooit duidelijk. Maar op de website onzetaal.nl lees ik nu: “Hierbij werd ofwel gedacht aan het feit dat iemands geestesvermogens op zijn zestigste een stuk minder zouden zijn geworden, óf aan de zestig narren van Athene, een genootschap van zestig mensen dat in het oude Athene allerlei kluchten bedacht en uitvoerde.” Persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar de versie met de narren. Morgen 26 april 2021 word ik daadwerkelijk zestig. Niet uitdrukkingsgewijs maar in tijdsduur van mijn bestaan.

Mijn vader zal dit helaas niet meemaken, hij werd slecht zestig plus acht. Weet u trouwens dat er ook een website bestaat, 60jaar.com, om inspiratie op te doen om je 60ste verjaardag memorabel tot een succes te maken? In aanloop naar deze heugelijke dag heb ík er niet veel aan gehad. Corona gooit al meer dan een jaar roet in het eten. Corona, over memorabel gesproken… het hoofd dat een kroon draagt blíjft ongemakkelijk liggen. En het gelijknamige bier is ineens niet meer te zuipen! Kortom: het eens zo vorstelijke woord zal altijd verbonden blijven aan een klote tijd. Ja, ik had grootse plannen. Zestig is immers een kroonjaar (vandaar?) nietwaar. De uitnodigingen, zaal, gasten, band… in gedachten was het allemaal klinkklaar. Maar het wordt het ‘m niet morgen. En overmorgen, volgende week of over een maand ook niet… Een jaar geleden zag ik de bui al hangen.

Giel60

Als muziekliefhebber ben ik in mijn zestigste levensjaar 2020 tijdens de lockdown begonnen aan het (memorabele) project: MijnPAT60. Al enkele maanden voor mijn 60ste verjaardag zag dat boekje het daglicht. Een éénmalige privé-uitgave maar online wil ik gerust een paar lijstjes uit ‘Mijn Persoonlijke Albums Tijdlijn 1961-2020’ met jullie delen: vdh-online.nl/mypat.

Trouwens, waarom vieren wij verjaardagen altijd exact op de geboortedag? Als we tijdens deze pandemie toch alle gewoontes overboord gooien kan deze er ook nog wel bij, toch. Kies gewoon een gedenkdag in het kalenderjaar die jou het beste schikt. Ik dacht dit jaar aan: zestig jaar, vijf maanden en zes dagen na mijn geboortedag! En noem het van mijn part ‘vergaardag’ (ver·ga·ren = verzamelen, samenkomen… Joehoe! Het mag weer!). Of misschien vier ik het wel pas op 24 augustus 2029, dan ben ik één dag ouder dan mijn vader ooit mocht worden. Hoe dan ook, til er niet te zwaar aan. Het leven is nog steeds de moeite waard om het élke dag te vieren. Maar iedereen heeft wel eens in zijn leven de ambitie om voor één dag een nar te zijn.

Morgen ben ik hélemaal zestig.

Happy60
[Happy 60]

Mijn felicitaties gaan hierbij ook uit naar mijn leeftijdsgenoten zoals de Chinees-Amerikaans actrice Joan Chen, de voormalige Belgisch atleet Eddy Stevens en de Nederlandse actrice/schrijfster Erna Sassen, die 26 april 2021 ook hélemaal 60 worden ;-)

Geen feest

Valse pret

Geplaatst op 2 April 2021 door Giel

Twitter facebook YouTube E-mail

Humor is een houvast in tijden van crisis maar politiek blijft valse pret.

‘Ik spreek hier de waarheid’
‘Ik sta hier niet te liegen’
‘Ik heb niet gelogen’
‘Ik lieg niet’

Het lijkt een slecht gedicht maar het zijn écht de woorden die demissionair minister-president Rutte gisteren tientallen keren uitsprak in een uren durend debat. Het had meer weg van een 1 aprilgrap waarbij de kiezers voor de gek werden gehouden. En waar ‘the day after’ weldenkende burgers met verbazing en schaamte op terug zullen kijken. Het hoofdonderwerp was het enige integere kamerlid dat Nederland momenteel ‘rijk’ is: Pieter Omtzigt. Inderdaad ja, hij die enkele weken geleden nog zo vriendelijk was om zijn boekje ‘Een Nieuw Sociaal Contract’ voor mij te signeren, een man van- en voor het volk die strijdt tegen de arrogantie van de macht.

Gisteren zegde de voltallige oppositie het vertrouwen in Rutte op. Hij leek zo vlak voor het Paasweekend het haasje te worden. Toch werd de motie van wantrouwen (“wegwezen, Rutte!”) weggestemd door VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Vervolgens werd er een motie van afkeuring (“vooruit blijf nog maar, Mark.”) aangenomen. Waarna de Vergeetachtige beterschap beloofde. De hele schertsvertoning had veel weg van een serie sketches met de pop Vergeetachtige Jantje uit Sesamstraat, die steevast reageert met: “O, ja, dat was ik vergeten!” Al is dát voor de tv-kijker een stuk leerzamer.

Net toen ik mijn interesse in de politiek in een donkere afgrond voelde wegglijden, moest ik op deze Goede Vrijdag denken aan de laatste worden uit ‘de bijbel’ van ‘onze Pieter’: ‘We kijken niet alleen naar de wilde en hoge golven maar houden onze visie, ons doel in zicht. Dat doel ligt op een aantal terreinen wel een stukje verder dan we tot voor kort dachten, maar als we koers houden en naar de horizon en de hemel kijken in plaats van naar de golven, komen we vanzelf dichterbij.’ Amen en fijne Paashazen.

[Lukrake Notities - autobiografische aantekeningen door GvdH - publicatie als drukwerk in 2022 | Beeld ANP/SesameStreet/VK/RS].

“Politiek is de afdeling amusement van de industrie.”
[Frank Zappa 1940 - 1993].